Zařizujete chalupu? Buďte styloví a vsaďte na hygge

Vstupujete-li do chalupy, jistě hledáte soulad, který vám umožní uniknout od hektického tempa každodenního života. Pokud se rozhodujete, jak toto útočiště klidu zařídit, inspirujte se skandinávským konceptem hygge. Hygge (vyslovuje se “hu-ga”) pochází z Dánska a znamená doslova “útulnost”. Jedná se o životní filozofii, která zdůrazňuje minimalismus, spojení s přírodou a radost z přítomného okamžiku. Není divu, že má dnes svébytné místo v interiérovém designu!

Zdroj: unsplash.com

Přírodní materiály pro harmonický celek

Pocit spojení s okolní přírodou je pro hygge typické, proto se tento směr ve vnitřní architektuře inspiruje převážně přírodními materiály.

Na jaké materiály se zaměřit?

  • Dřevo k chalupám, ale i hygge stylu neodmyslitelně patří a nesmí v interiéru chybět. 
  • Kámen možná působí trochu tvrdě, ale v prostoru příjemně překvapí. Kombinujte s tmavým i světlým dřevem pro typicky skandinávský nádech, který všem vytře zrak. 
  • Proutí se znovu vrací do módy a my se vůbec nedivíme! Nejrůznější proutěné výrobky včetně dekoračních košíků, zásuvek, truhlíků i nábytku vytvoří hygge velice rychle. 
  • Bavlna a vlna dodá prostoru teplou atmosféru. Zabalte se do měkoučké deky, zapalte svíčku a k ruce si vemte severskou detektivku. Znáte snad něco kouzelnějšího?
  • Přírodniny jako jsou šišky, dřevěné samorosty, květinové dekorace, kameny, čerstvě nasbírané luční kvítí vyladí chalupu k dokonalosti.

Jaké barvy by měly na chalupě dominovat?

Barvy hrají klíčovou roli při vytváření hygge atmosféry. Dominují zejména teplé odstíny v tlumených barvách. Nikdy nešlápnete vedle, pokud se zaměříte na odstíny béžové, hnědé a krémové. V kombinaci s dřevěným či proutěným nábytkem je výsledek fenomenální. Zelené odstíny navozují klid a harmonii. Doporučujeme zelený prvek do interiéru dosazovat například pomocí rostlin a květin. Výrazné, křiklavé a ostré barvy patří k rušivým elementům – těm se vyhýbejte. Zajímavý barevný prvek dodají modré odstíny. Například ocelově modrá hygge styl báječně doplní. 

Minimalismus na prvním místě

Základním prvkem hygge stylu je rozhodně minimalismus. Vaším cílem by mělo být vytvořit nekomplikovaný prostor, který nechá vyniknout kráse zvolených přírodních materiálů a tlumených barev. Nábytek ať vyniká vzdušností a jednoduchostí – dejte přednost proutěnému či masivnímu nábytku ze dřeva před jinými materiály. Méně je někdy více a právě prostor s minimem nepotřebných věcí přináší pocit volnosti.

Radost z malých věcí. To je hygge

Myšlení ve stylu dánského hygge? Hygge je o radosti z malých okamžiků a jednoduchých radostí, které nám život nabízí. Přizpůsobte tomu i váš interiér!

Zdroj: unsplash.com

Jaké drobnosti v chalupě oceníte?

  • Svíčky a svícny vytvoří doslova magickou atmosféru. 
  • Vhodné osvětlení dodá prostoru ten správný šmrnc.
  • Rostliny a květiny přináší do chalupy  pocit svěžesti, radosti a živé energie. Rozmístěte po chalupě hned několik váz na nejrůznější rostliny (luční kvítí, poklady ze zahrádky i větvičky právě přinesené z lesa).
  • Dokonalé místo na čtení i relaxaci – vytvořte doma malý koutek jen pro sebe, který bude naplněn pozitivní atmosférou a útulností.
  • Nástěnné dekorace jsou pro chalupy v jakémkoliv stylu efektivním řešením. Většina chalup nedisponuje velkými prostory, proto se snažíme ušetřit místo kdekoliv. Vyzkoušejte proto sílu nástěnných dekorací, které navíc snadno vyrobíte i svépomocí (například ze starých palet).

Při zařizování si dávejte pozor, aby každý kousek vašeho interiéru přesně reflektoval váš styl a vkus – to vás naplní štěstím a radostí. Ať už relaxujete v houpací síti, či sedíte s oblíbenou knihou na pohovce, myslete na to, že přesně to je hygge – filozofie života, která nás učí nalézat radost v jednoduchosti a věnovat pozornost těm nejcennějším okamžikům v našem životě.