Benzinová, nebo aku sekačka? Našli jsme rozdíly

Chcete si pořídit novou sekačku a nejste si jisti, jakou vlastně vybrat? V první řadě se musíte rozhodnout mezi variantami pohonu. Vsadíte na benzinový motor, nebo raději ten elektrický? Přečtěte si, v čem se liší.
Zdroj: prostooleh / stock.adobe.com

Která je tišší?

Žádná sekačka není úplně tichá. Ty benzinové jsou ale zpravidla výrazně hlasitější. Jestliže vás obtěžuje hluk sousedovy sekačky, je zde vysoká pravděpodobnost, že jde o model s klasickým spalovacím motorem. Elektrická sekačka oproti tomu sice může být z vedlejší zahrady slyšet, ale nepůjde o hluk nesnesitelně nepříjemný.

Vyjádříme-li hlučnost v decibelech, elektrické sekačky se pohybují kolem 75 dB (asi jako pračka při odstřeďování), ty benzinové šplhají až ke 100 dB (asi jako motocykl). Jde o rozdíl, který rozhodně pocítíte. Chcete-li tedy šetřit svůj sluch nebo zajistit sousedům větší komfort, sáhněte po elektřině.

Velikost sečené plochy

Na větší zahrady je klasická benzinová sekačka obvykle lepší volbou. Dříve, když ještě u elektrických sekaček nebyla přítomnost akumulátoru příliš běžná, jste byli limitováni délkou kabelu. Problém šlo samozřejmě částečně řešit prodlužovacím kabelem, jenže při sečení budete neustále ve stresu z toho, že si kabel přeseknete. To je přesně důvod, proč je kabel u novějších modelů nahrazován akumulátorem. Jenže jeho výdrž není nekonečná (na jedno nabití akumulátoru vydrží sekačka sekat asi půl hodiny), proto ani toto řešení není pro rozsáhlejší zahrady vhodné.

Máte-li tedy relativně malou travnatou plochu, oceníte spíše aku sekačku. Majitelé větších zahrad, jak již bylo řečeno, zřejmě dají přednost benzinovému pohonu.

Údržba sekačky

Motor benzinových sekaček obsahuje spoustu součástek, které se mohou porouchat nebo o něž je nutné nějakým způsobem pečovat. V první řadě musíte mít v kanystru benzin, který do sekačky doléváte. Potřebovat můžete i motorový olej, náhradní startovací svíčku, utrhnout se může startovací šňůra, po zimě může mít motor problém se startováním apod. Počítejte zkrátka s tím, že u benzinové sekačky vás může mnohem častěji potkat nějaký problém.

Jestliže preferujete spolehlivost a jednoduchost, lepší volbou bude aku sekačka. Avšak nezapomínejme na to, že u elektrické aku sekačky musíte myslet na to, aby byla nabitá. Benzin oproti tomu jednoduše dolijete do nádrže během několika minut.

Ekologie

Ponechme stranou debaty o tom, zda je elektrický pohon skutečně ekologický (ve chvíli, kdy se elektřina vyrábí v uhelných, plynových a jaderných elektrárnách). Jisté ale je, že nalévat benzin do sekačky není stejné jako tankovat jej do auta. Často nám pár kapek vyteče vedle, dostat se mohou i do půdy. Když vám benzin dojde, zpravidla si totiž přinesete kanystr k sekačce, nikoliv naopak. Elektrická sekačka je v tomto ohledu k vašemu pozemku i přírodě výrazně šetrnější.