Jemný dort na nadýchaném piškotovém korpusu s vrstvou želé a pusinek proložený pudinkovým krémem. V matčině zápisníku byl zapsán pod jménem Bishop. Trochu jsem ho upravil a výsledek byl ještě lepší. Pro mě je to jeden z nejlepších dortů, které jsem kdy jedla.
Co budeme potřebovat:
podnos 24 x 24 cm
Piškot:
- 3 vejce
- 1/3 hrnku hladké mouky
- 1/3 šálku cukru
- 3 lžičky kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
Jahodová vrstva:
- 2 želé (nejlépe červené, ale ne nutně)
- 1 jahodový džem (cca 250 g)
- 2 šálky vroucí vody
Pudink:
- 4 žloutky
- 500 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce bramborové mouky
- 3 lžíce pšeničné mouky
- 200 g másla
Dále:
- 4 vaječné bílky
- 1 sklenice kokosových hoblin
- 1 sklenice cukru
- 2 lžičky kakaa
Jak budeme postupovat:
1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha. Pak postupně přidávejte cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
2. Postupně přidávejte žloutky a míchejte, dokud se nespojí.
3. Přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaovým práškem a těsto promíchejte lžící.
4. Těsto vlijte do formy vyložené papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut.
5. Připravte jahodovou vrstvu: želé rozpusťte ve vroucí vodě, přidejte džem a důkladně promíchejte. Směs nechte vychladnout.
6. Připravte pusinky: ušlehejte bílky do tuha, pak postupně přidávejte cukr a míchejte, dokud nebudou hladké a lesklé.
7. Do pěny přidejte hobliny a kakao. Vše důkladně promíchejte.
8. Na pečicím papíru vyznačte tvar plechu, rozložte pusinky a vložte je do trouby předehřáté na 160 °C přibližně na 1 hodinu (pozor na barvu, pusinky se nesmí připálit). Nechte pusinky ve vypnuté troubě a nevyndávejte je, dokud nevychladnou.
9. Připravte si pudinkovou směs: ve sklenici mléka rozšlehejte žloutky a mouku. Zbytek mléka svařte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky a na mírném ohni míchejte, dokud nevznikne hustý pudink. Odstavte a nechte vychladnout.
10. Mezitím přelijte piškot ztuhlým želé a dejte do chladničky.
11. Máslo utřete do světla a postupně přidávejte studený pudink a míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
12. Na vrstvu želé rozetřete pudinkovou směs a poté položte pusinky a lehce je přitlačte. Hotový koláč dejte na několik hodin do lednice.
VIDEO NÁVOD ZDE:
Přejeme Vám dobrou chuť.