Dnes vám představíme náš oblíbený dezert, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky – ovocný kakaový dezert s jemným tvarohovo-šlehačkovým krémem a oříšky. Tato lahodná sladkost kombinuje bohaté chutě kakaa, osvěžující ovocné tóny, sametový krém a chrupavé oříšky, což vytváří úžasně vyvážený a chutný zážitek.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ovocný kakaový dezert s jemným tvarohovo-šlehačkovým krémem a oříšky – Sladká ovocná dobrota!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 40 g kakaového prášku
- 10 g prášku do pečiva
- 4 středně velká vejce
- špetka soli
- 16 g vanilkového cukru
- 180 g cukru
- 100 g rostlinného oleje bez zápachu
- 100 ml mléka (pokojová teplota)
Impregnace:
- 50 ml ananasové šťávy
Ovoce:
- 340 g ananasu z konzervy 50 ml ananasové šťávy
- 200 g měkké sušených švestek
- 350 g konzervovaných třešní – ne mražených
Ostatní:
- 200 g vlašských ořechů
Krém:
- 400 ml vychlazené smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
- 00 g studeného smetanového sýra
- 500 g studeného mascarpone (nebo 500 g oddělené zakysané smetany)
- 150 g moučkového cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 400 g studené zakysané smetany (20-30 % tuku)
Jak budeme postupovat:
1. Do misky jsi nasypte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva – promíchejte a dejte stranou.
2. V jiné misce jsi rozklepněte vejce, přidejte špetku soli, přisypte vanilkový cukr – šlehejte a postupně přisypávejte krystalový cukr – dále šlehejte asi 4 minuty.
3. Následně přilijte olej bez vůně, mléko – společně vyšlehejte, pak přidejte prosáté smíchané přísady: mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva – šlehejte.
4. Připravte si obdélníkovou formu na pečení o rozměrech 28 x 18 cm nebo kulatou formu o průměru 26 cm vyloženu pečícím papírem a nalijte do ní těsto.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut při 175 °C na střední teplotu bez proudění a poté kontrolujte dřevěnou špejlí, zda je těsto upečené.
6. Po upečení ho ihned rozkrojte na 3 díly, 1 díl měkkého těsta nakrájejte na kostky a z vrchní části odřízněte konce a nakrájejte také.
7. Spodní díl položte do formy o průměru 20 cm a těsto impregnujte – potřete ananasovou šťávou.
8. Mezitím nakrájejte ananas, sušené švestky na kousky, nasekejte vlašské ořechy a třešně sceďte do mísy, aby se zbavily šťávy.
9. Do jiné mísy dejte studenou smetanu ke šlehání (min. 30 % tuku), studený smetanový sýr, mascarpone, nasypejte vanilkový cukr, moučkový cukr – vyšlehejte. Nakonec také přidejte zakysanou smetanu – opět šlehejte do hladkého krému.
10. Krém rozetřete na těsto ve formě a pěkně uhlaďte, poté na něj naaranžujte třešně, ananas, nasekané vlašské ořechy a nakrájené měkké švestky. Posypejte 2 dílem těsta nakrájeného na kostky, znovu naneste krém – postup ještě 2 krát zopakujte a dejte na 4 hodiny do lednice.
11. Poté vyndejte dezert z lednice a celý ho posypte rozdrobeným upečeným těstem.
12. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme dobrou chuť!