Domácí vytlačované koláče s náplní

Vytlačované koláče jsou lahodné křehké pečivo plné náplně. Pokud chcete vyzkoušet tento recept, postupujte podle následujících kroků. Jejich příprava je velice jednoduchá a rychlá. Náplň můžete zvolit podle sebe.

domácí vytlačované koláče s náplní
Zdroj: Jana Horáčková

Recept na domácí vytlačované koláče s náplní:

Co budeme potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 95 g krupicového cukru
  • 5 g vanilkového cukru
  • 90 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 2 vejce


Jak budeme postupovat:

1) Smíchejte hladkou a polohrubou mouku v míse. Vytvořte důlek uprostřed.

2) Rozdrobte do důlku droždí a přidejte 2/3 množství mléka. Zamíchejte do těsta a nechte 30 minut odpočívat.

3) Přidejte krupicový cukr, vanilkový cukr, sůl a vejce. Přidejte zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujte těsto.

4) Nechte těsto odpočinout na válu 30 minut.

5) Rozdělte těsto na kousky o váze 45 g a vytvarujte z nich kuličky.

6) Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 45 minut.

7) Vytlačujte koláčky dnem sklenice nebo závažím tak, aby zůstal okraj vysoký asi 0,5 cm. Pokud se těsto při vytlačování vrací zpět, je málo nakynuté.

8) Potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplní.

9) Nechte dalších 10 minut kynout a pečte při teplotě 160 °C po dobu 15 minut.