Chutná olejová litá buchta

Tato olejová litá buchta je velmi jednoduchá a rychlá Připravte si ji jako domácí dezert, který se hodí například na rychlou svačinu, nebo když máte nečekanou návštěvu a potřebujete něco sladkého k podávání. Tento recept nevyžaduje složité přísady a přípravu a výsledkem je měkká a vláčná buchta s jemnou chutí.

chutná olejová litá buchta
Zdroj: Jana Zajícová Lakoštíková

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • Kakao podle chuti


Jak budeme postupovat:

1) Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme plech na pečení olejem.

2) Ve velké míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva.

3) Do směsi z předchozího kroku postupně přidáváme mléko a olej a vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.

4) Nakonec přidáme vejce a kakao podle chuti a opět vše důkladně promícháme, aby se ingredience propojily.

5) Těsto nalijeme na připravený plech a rovnoměrně rozprostřeme. Dáváme pozor, aby byla vrstva stejně vysoká po celém plechu.

6) Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud buchta nezměkne a nezačne se na povrchu tvořit kůrka.

7) Hotovou buchtu necháme vychladnout a podle chuti můžeme posypat cukrem nebo ozdobit ovocem.

Podáváme vychlazenou s kávou nebo čajem.