Čekáte návštěvu a nevíte, jaký skvělý dort pro ni upéct. Takže už víte! Tento neuvěřitelně lehký a lahodný dort s jablky a bílým jogurtem si zamilují. Příprava je velmi jednoduchá a lehká. Na nic nečekejte a pusťte se do pečení!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 žloutky
- špetka soli
- 80 g moučkového cukru
- 70 ml rozpuštěného másla
- 1 g vanilky
- 200 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
Ostatní:
- máslo nebo olej – na vymazání plechu na pečení
Vařená jablíčka:
- 3 jablka
- 40 g cukru
- 5 g kukuřičného škrobu
- 15 ml citronové šťávy
Krém:
- 500 g řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany)
- 30 g kukuřičného škrobu
Bílý sníh:
- 3 vaječné bílky
- 1 špetka soli
- 130 g cukru
K posypu:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Žloutky, špetku soli a moučkový cukr dejte do mísy a promíchejte metličkou.
2. Přidejte rozpuštěné máslo, vanilku a znovu promíchejte.
3. Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a promíchejte lžící.
4. Poté pokračujte v ručním hnětení těsta.
5. Mísu o rozměrech 25 X 20 X 6 cm a pečicí papír vymažte olejem nebo máslem.
6. Větší část těsta rovnoměrně rozetřete na mísu a 1/3 těsta přikryjte folii a dejte do lednice.
7. Vložte mísu na 20 minut do chladničky.
8. Nakrájejte 3 jablka na malé kousky.
9. Dejte je do hrnce.
10. Přisypte cukr, kukuřičný škrob, přidejte citronovou šťávu a promíchejte.
11. Vařte 10 minut na mírném ohni.
12. Poté stáhněte z ohně, promíchejte a nechte dobře vychladnout.
13. Krém: Řecký jogurt nebo zakysanou smetanu dejte do mísy.
14. Přidejte kukuřičný škrob, vanilku a metličkou dobře promíchejte.
15. Do jiné mísy dejte bílky, špetku soli a promíchejte je mixérem.
16. Za stálého míchání přidejte cukr, čímž vytvoříte pěkně tuhý bílý sníh.
17. Šlehejte tak dlouho, dokud nejsou špičky tuhé.
18. Do jogurtového krému přidejte ušlehané bílky a průběžně míchejte.
19. Na těsto v míse položte uvařená jablka a zalijte jogurtovým krémem.
20. Nakonec na krém nastrouhejte 1/3 těsta.
21. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
22. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby a nakonec ještě posypejte moučkovým cukrem.
23. Podávejte ho s láskou a skvělou chutí.