Milujete kávu a kávové dezerty? Připravte si dezert, který zná každý. Pokud očekáváte návštěvu a chcete ji pohostit, doporučujeme tento recept na delikátní domácí tiramisu, které nejlépe chutná, když ho připravíte v kuchyni u Vás doma. Věnováno všem milovníkům kávy a nepečených dezertů. Patříte mezi ně?
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí dezert tiramisu:
Co budeme potřebovat:
- 22-24 ks dlouhých piškotů
- 85 g surového třtinového cukru (má jemnou karamelovou chuť a dobře se hodí k ingrediencím tohoto dezertu)
- 250 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 300 ml silné kávy (studené)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- kakaový prášek – na ozdobu
Dezert jsme připravili v kulaté pánvi s odnímatelnými stěnami o průměru 20 cm.
Jak budeme postupovat:
1) Připravte kávu a nechte ji vychladnout.
Připravte krém:
1) Mascarpone vyšlehejte se 3 lžícemi smetany, dokud nezměkne. Tím se rychle vytvoří hladký krém bez hrudek.
3) Smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) vyšlehejte s vanilkovým extraktem a surovým třtinovým cukrem, dokud se neobjeví měkké špičky.
4) Do šlehačky přidejte mascarpone a pokračujte v míchání, dokud se neobjeví tuhé špičky.
Sestavte dezert:
1) Strany formy vyložte pečicím papírem a předem je vymažte trochou rafinovaného slunečnicového oleje.
2) Každou piškotu ponořte na 1-2 sekundy do vychladlé kávy a poté je položte na připravený plech tak, abyste získali rovnoměrnou a stabilní vrstvu bez mezer. Abyste toho dosáhli, nakrájejte několik sušenek na malé kousky nebo trochu obrousíte okraje, abyste je mohli rozmístit po okrajích.
3) Polovinu krému rovnoměrně rozetřete na první vrstvu sušenek.
4) Podobně přidejte další vrstvu sušenek namočených v kávě a zbylý krém. Povrch dobře vyhlaďte.
5) Přikryjte tác potravinovou fólií a dezert dejte na několik hodin nebo přes noc do chladničky.
6) Opatrně odstraňte kroužek a pečicí papír z okolí moučníku. Okraje trochu uhlaďte rovnou stěrkou.
7) Před podáváním posypte povrch kakaovým práškem.
8) Dezert “Tiramisu” s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!