Luhačovice a Velké Karlovice: města, která stojí za návštěvu

Nedaleko Brna a slovenských hranice leží hned dvě moravská města, která stojí za návštěvu. Co v nich můžete zažít a spatřit a proč byste se do nich měli vydat?
luhačovice a velké karlovice: města, která stojí za návštěvu
Zdroj: Olga Langerova / Shutterstock.com

Luhačovice: oblíbené lázeňské město pro rekreaci

V okrese Zlín leží město Luhačovice, které je známé především díky tomu, že v něm leží největší moravské lázně. Každoročně se do Luhačovic sjíždějí lidé z celé České republiky, aby se zde mohli odevzdávat léčebným procedurám, obdivovat místní architekturu a procházet se po kolonádě, zatímco popíjejí léčebné prameny.

Proč byste se měli do Luhačovic vydat také?

  • Lokální architektura je opravdu pozoruhodná.
  • Dopřát si čas od času wellness je pro vaše tělo přínosné a budete mít příležitost úplně vypnout.
  • Kromě procházek po kolonádě můžete zavítat také k místní přehradě.
  • Ochutnáte luhačovické prameny a uděláte něco prospěšného pro své zdraví.

Kde se v Luhačovicích ubytovat?

Jakmile začnete nad pobytem v Luhačovicích uvažovat, je nutné zařídit celou řadu. Kromě hledání toho nejvhodnějšího data vás čeká také výběr místa, kde celou dovolenou strávit. Ubytovací zařízení v Luhačovicích jsou cenově dostupná, malebná a možností je opravdu víc než dost. K dispozici jsou luxusní hotely, rodinné penziony, romantické chalupy, chaty i roubenky.

Výlety v okolí Luhačovic

Při svém pobytu v Luhačovicích využijte možnosti poznat okolí a vydejte se například do nedalekého Zlína, kde můžete navštívit slavný komplex Baťových kanálů nebo zavítat do zlínské zoo. V okolí Luhačovic se nachází také hrad Malenovice, zámek Lešná či hřebčín Napajedla, kde si můžete s celou rodinou vychutnat vyjížďku na koni.

Velké Karlovice

Přibližně šedesát kilometrů od Luhačovic se rozkládá vesnice Velké Karlovice. Jedná se o tradiční moravskou ves, v níž se vyskytují lidové stavby, které nelze minout bez povšimnutí. Tradiční roubenky, dřevěný kostel Panny Marie Sněžné, lidový folklór a krásná příroda Beskyd – to vše je v této vesničce k vidění. Ubytování Velké Karlovice se vyplatí zarezervovat v předstihu, protože tohle místo je vyhledávaným cílem návštěvníků celoročně. Zatímco od jara do podzimu se jedná o skvělé místo pro turistiku, v zimě se oblast promění v ráj lyžařů.

Velké Karlovice jsou rájem cyklistů a turistů

Kromě nádherných tradičních staveb jsou Velké Karlovice a jejich okolí oblíbeným cílem cyklistů, turistů a dalších sportovců. Díky tomu, že stezky mají zpravidla hladký povrch, lze na ně vyrazit také na in-line bruslích. Většina tras je vhodná pro rodiny s dětmi i cyklisty, kteří netouží po náročných trasách. Odměnou za jejich zdolání jsou rozhodně krásné výhledy do okolí a několik rozhleden. Abyste si výhledy opravdu vychutnali, nezapomeňte si s sebou do batohu přibalit také dalekohled. Kompaktními rozměry a kvalitou se mohou pochlubit dalekohledy Vortex.

Zajímavá místa v okolí Velkých Karlovic

Jaká zajímavá místa v okolí Velkých Karlovic navštívit? Nádherný výhled na Beskydy se vám naskytne z rozhledny Miloňová, jež se nachází nedaleko vesnice a stojí zde od roku 2012. Dalším oblíbeným turistickým cílem v okolí Velkých Karlovic je město Valašské Meziříčí.

Od Karlovic je vzdálené přibližně padesát kilometrů. V centru Valašského Meziříčí neleží pouze jeden zámek, ale rovnou dva. K odpočinku vybízí zámecký park a k pozorování hvězd můžete využít místní hvězdárnu. V moravské gobelínové manufaktuře se mžete podívat na to, jak vznikají gobelíny.

Aktivit a pozoruhodných míst se v Luhačovicích, Velkých Karlovicích a okolí obou těchto měst nachází opravdu mnoho. Záleží pouze na vás, zda se rozhodnete pro odpočinkový pobyt v oblíbeném lázeňském městě nebo dáte přednost turistice a panenské přírodě Beskyd.