Říká se, že dobrý zákusek vytvořen z lásky utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného a delikátního? Tento recept na delikátní francouzskou kostku plněnou lahodným krém, třešněmi a se smetanovou přikrývkou je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku a ocení ho všichni!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Delikátní francouzská kostka plněná lahodným krém, třešněmi a se smetanovou přikrývkou
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 2 vejce
- 130 g cukru
- 50 g kukuřičný škrob
- 10 g vanilkový cukr
- špetka kurkumy
- 500 ml mléka
- 150 g másla – při pokojové teplotě
Náplň – směs z třešní:
- 300 g třešně – (mražených nebo čerstvých)
- 100 g cukru
- 30 g kukuřičný škrob
- 30 g vody
Ostatní:
- 400 g lístkové těsto – (1 vrstva)
Poleva:
- 200 g studené smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
Na zdobení:
- rozdrobené lístkové těsto
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce rozklepněte vejce, přisypte cukr, kukuřičný škrob, vanilkový cukr, přidejte špetku kurkumy – promíchejte dohladka, poté přilívejte mléko a pokračujte v míchání. Za stálého míchaní vařte na mírném dokud nezhoustne.
2. Poté stáhněte z ohně, přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Třešně dejte do druhého hrnce, přisypte cukr a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezačnou bublat, poté rozmixujte ručním mixérem na jemnou konzistenci.
4. Do sklenice nalijte vodu, smíchejte ji s kukuřičným škrobem a promíchejte, následně směs nalijte do třešňové náplní v průběhu vaření, pak společně povařte do husté jemné konzistence a po uvaření odstavte z ohne.
5. Mezitím položte listové těsto na plech s pečícím papírem, rozkrojte ho na 2 stejné díly a část těsta propíchejte vidličkou a posypejte cukrem.
6. Druhou část nechte tak, potom ji dáte péct a pečte po částech v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 30-35 minut.
7. Po uplynutí času vyjměte upečené listové těsto z trouby, zarovnejte okraje a položte ho do formy na pečení obalené folií.
8. Máslo pokojové teploty vložte do velké odměrky a šlehejte ho 3-4 minuty a totéž to udělejte s krémem, odstraňte fólii a vyšlehejte ho. Následně krém po částech přidávejte k vyšlehanému máslu a šlehejte společně.
9. Krém hladce rozetřete na těsto a poté na krém pomocí ozdobného zdobicího sáčku naneste třešňovou náplň.
10. Do odměrky dejte studenou smetanu a přisypte moučkový cukr, vytvoříte tak nádhernou bílou polevu – promíchejte, poté ji rozetřete na třešňovou náplň a ještě posypejte – ozdobte druhou částí upečeného lístkového těsta.
11. Přes noc uložte do lednice a na druhý den ji podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přejeme dobrou chuť přátelé!