Dýně je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Tato pečená dýně s mletým masem a sýrem se smetanovou omáčkou vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečená dýně s mletým masem a sýrem se smetanovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 3-4 dýně (můžete zaměnit za cuketu – podle chuti)
- 600-700 g mletého masa (vepřové + kuřecí)
- 80 g rýže
- 1 cibule
- 1/2 svazku kopru a petrželky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 čajové lžičky papriky
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 100-150 g sýra (my jsme použili mozzarellu)
Na omáčku:
- 300 g zakysané smetany
- 1 lžíce kečupu
- 100-150 ml vody
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Odstraňte konce dýní a nakrájejte je na kolečka.
2. Mleté maso vložte do hluboké mísy. Přidejte polouvařenou rýži, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekanou zeleninu, česnek prolisovaný lisem na česnek, papriku a sůl, mletý černý pepř podle chuti. Velmi dobře promíchejte.
3. Mezi kolečka dýně dejte trochu masové směsi. Poté je vložte do vymaštěného plechu.
4. Připravte si omáčku: Smíchejte zakysanou smetanu s kečupem a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte vodu a znovu promíchejte.
5. Dýně na pánvi přelijte omáčkou.
6. Poté posypeme strouhaným sýrem.
7. Zakryjte pánev hliníkovou fólií. Dýně s mletým masem pečte asi 90 minut, dokud nezměknou, v troubě předehřáté na 180 °C. 10 minut před koncem pečení odstraňte z plechu fólii a nechte dýni trochu zhnědnout.
Přejeme dobrou chuť!