Nejdůležitější prvky kuchyně a jak je správně vybrat

Pokud se chcete jako rodina scházet každý den při dobrém jídle, měli byste na to mít i vhodné prostory – nebo alespoň jeden vhodný kus nábytku. A tím je právě jídelní stůl.
nejdůležitější prvky kuchyně a jak je správně vybrat
Zdroj: KyJIeP_D / Shutterstock.com

Aby vám však skutečně plnohodnotně sloužil, musíte se při jeho výběru soustředit na několik důležitých kritérií. Jde především o velikost dostupného prostoru, počet osob, které budou stůl používat, a samozřejmě také styl interiéru, do kterého by měl tento kus nábytku bez potíží zapadnout.

Jaké rozměry má mít jídelní stůl pro 4, 6 nebo 8 osob

Pro začátek je třeba se zamyslet nad velikostí, jež jídelní stoly nabízí. Jídelní stůl pro 4 osoby by měl mít rozměry přibližně 90 x 120 cm, pro 6 osob přibližně 90 x 180 cm a pro 8 osob přibližně 90 x 240 cm. Nicméně tyto rozměry mohou být ovlivněny také preferencemi jednotlivých osob a tvarem stolu. Jako obecný návod je však použít lze.

Jak vybrat jídelní stůl podle materiálu

Dále je důležité zvážit materiál, z kterého je stůl vyroben, a jeho kvalitu. Každý materiál má svůj charakteristický vzhled a styl. Dřevěné stoly jsou klasické a tradiční, skleněné stoly nabízí naopak modernost a eleganci a oblíbené kovové stoly jsou robustní a s industriálním srdcem. Myslete ovšem i na to, že různé materiály vyžadují různou údržbu. Dřevěné stoly mohou být náchylné na poškrábání a musí být pro často ošetřovány. Na skleněných stolech zase více ulpívají otisky prstů a kovové stoly mohou být náchylné na korozi.

Další tipy pro výběr

Pokud máte malý prostor, může být vhodné zvolit menší stůl, který lze případně rozšířit o další místa. A chcete-li ho využívat k práci, může být vhodné zvolit stůl s úložnými prostory nebo s výsuvnými deskami. Takový stůl lze využít i jako pomocnou plochu při vaření, na níž mohou stát třeba i kuchyňské roboty. A měli byste také zvážit, jaký typ židlí k jídelnímu stolu chcete použít a sladit je s jeho designem.