Tipy na venkovní zahradní nábytek – Investice se rozhodně vyplatí!

Váš dvorek, ať už terasa nebo zahrada, je místem, kde můžete sedět a odpočívat. Je to místo, kde si můžete užívat volný čas s matkou přírodou. Pokud plánujete vybavit zahradu, terasu, altán nebo jiné místo na dvoře, měli byste se podívat na níže uvedené typy zahradního nábytku, které vám pomohou rozhodnout, jaký typ nábytku byste si měli pořídit a na jaké věci byste měli při nákupu dbát. Zahradní nábytek je významnou investicí a neměl by být pořizován bez rozmyslu. Pohodlně se usaďte, uvolněte se a čtěte dál.

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Shutterstock

Zahradní nábytek podle materiálu:

Čas, který byste mohli věnovat zábavě, byste nechtěli trávit čištěním nebo natíráním zahradního nábytku. Nejlepší materiál pro zahradní nábytek je ten, který odolá venkovním povětrnostním podmínkám a vyžaduje méně údržby. Zahradní nábytek je k dispozici v mnoha typech materiálů, které jsou uvedeny níže:

1. Hliníkový zahradní nábytek

Hliníkový nábytek je lehký, nerezaví, snadno se čistí a nevyžaduje žádné natírání ani ošetřování. Jelikož je lehký, lze jej snadno přemisťovat. Když je počasí příliš chladné na posezení venku, můžete hliníkový nábytek snadno přemístit do vnitřního skladu. Tím byste prodloužili životnost svého nábytku. Jednu věc je třeba mít na paměti před nákupem hliníkového nábytku, a to, že jej nelze složit pro snadné skladování. Pokud nemáte dostatek úložného prostoru, měli byste mít na paměti, že hliníkový nábytek se může příliš brzy opotřebovat, pokud jej během zimního období nepřemístíte do interiéru. Také byste potřebovali polštáře, aby se na nich pohodlně sedělo.

2. Ocelový nebo kovaný zahradní nábytek

Ocelový nebo kovaný zahradní nábytek je pevný a odolný. Je těžký a nemusí se skladovat uvnitř. Čas od času jej však budete muset natřít. Jejich hmotnost není problém, protože není třeba je stěhovat dovnitř, když je roční období nepříznivé pro venkovní posezení. Při instalaci ocelového nebo kovaného nábytku na zahradě byste měli mít na paměti jednu věc: Neměl by být umístěn přímo na trávníku, protože se pod ním nebude snadno sekat. Stejně jako hliníkový nábytek potřebuje tento typ zahradního nábytku pro své pohodlí polštáře.

tipy na venkovní zahradní nábytek - Ocelový nebo kovaný zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

3. Zahradní nábytek z plastu nebo pryskyřice

Plastový nebo pryskyřicový zahradní nábytek je lehký a cenově dostupný. Je odolný vůči povětrnostním vlivům a vydrží velmi dlouho. Snadno se čistí. Pokud je však dlouhodobě vystaven přímému slunečnímu záření, může vyblednout a ztratit svůj lesk. Nejlepší na plastovém zahradním nábytku je to, že je pohodlný a pro pohodlí nepotřebujete žádné další polštáře.

4. Nábytek ze syntetického ratanu

Syntetický ratan je vyroben z tkaných a potažených plastových vláken. Je lehký, cenově dostupný, snadno se čistí, odolává povětrnostním vlivům a nepotřebuje žádné nátěry ani ošetření. Je odolný vůči mrazu, vodě, a dokonce i UV slunečním paprskům, což znamená, že nevybledne jeho barva, ani když ho necháte dlouho venku. Nábytek ze syntetického ratanu je k dispozici v mnoha pohodlných provedeních.

tipy na venkovní zahradní nábytek ze syntetického ratanu
Zdroj: Pinterest

5. Dřevěný zahradní nábytek

Dřevěný nábytek je zdaleka nejlichotivějším typem zahradního nábytku. Skvěle ladí se zahradním prostředím. Problémem dřevěného zahradního nábytku však je, že vyžaduje pravidelné ošetřování konzervačními prostředky. Mezi nejlepší druhy zahradního nábytku ze dřeva patří teakové, cedrové, cypřišové nebo sekvojové dřevo.

6. Zahradní nábytek z přírodního proutí

Přírodní proutěný nábytek se dobře hodí i do zahrady. Vypadá atraktivně a krásně. Je lehký. Není však odolný. Pokud jej nepoužíváte, musíte jej uložit do vnitřního skladu. Také je třeba ho každý rok impregnovat. Údržba tohoto typu zahradního nábytku není tak snadná.

tipy na venkovní zahradní nábytek z přírodního proutí
Zdroj: Pinterest

Různé typy zahradního nábytku

Jak již bylo zmíněno, existují různé typy zahradního nábytku v závislosti na materiálu a typu. Probrali jsme první typ. Podívejme se nyní na druhý typ. Existují různé typy zahradního nábytku prohlubující se v závislosti na značce.

Lavičky

Lavice jsou nejpoužívanějším zahradním nábytkem. Jsou neformálním a intimním doplňkem každé zahrady. Dodají vaší zahradě velmi hřejivý pocit. Zahradní lavičky jsou k dispozici ve všech typech materiálů. Materiály, z nichž jsou vyrobeny nejoblíbenější zahradní lavičky, jsou dřevo, plochý polyetylenový výplet a litina. Jsou pohodlné a dobře se hodí k ostatním typům nábytku. Lavičky s úložným prostorem jsou k dispozici také v případě, že máte omezený prostor a chcete co nejlépe využít veškerý prostor, který lze uvolnit.

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Zahradní židle

Vzhledem k tomu, že zahrada má být místem, kde můžete odpočívat, je nezbytný jeden nebo jiný druh sezení. Zahradní židle jsou skvělou volbou, pokud máte malou zahradu. Zahradní židle jsou k dispozici dřevěné, plastové, proutěné a hliníkové. Materiál si můžete vybrat podle svého rozpočtu a požadavků. Pokud je vaše zahrada malá, můžete umístit dvě židle, zatímco pokud máte poměrně prostornou zahradu, můžete umístit sadu čtyř nebo šesti židlí.

Lehátko

tipy na venkovní zahradní nábytek - Lehátko
Zdroj: Pinterest

Křeslo

tipy na venkovní zahradní nábytek - Křeslo
Zdroj: Pinterest

Křeslo s otomanem

tipy na venkovní zahradní nábytek - Křeslo s otomanem
Zdroj: Pinterest

Adirondack křeslo

tipy na venkovní zahradní nábytek - Adirondack křeslo
Zdroj: Pinterest

Kempinkové křeslo

tipy na venkovní zahradní nábytek - Kempinkové křeslo
Zdroj: Pinterest

Jídelní židle

tipy na venkovní zahradní nábytek - Jídelní židle
Zdroj: Pinterest

Houpací křeslo

typy židlí a lehátek na terasu - typy židlí a lehátek na terasu - Houpací křesla
Zdroj: Pinterest

Závěsná sedadla

typy židlí a lehátek na terasu - Houpací křesla
Zdroj: Pinterest

Houpací síť

typy židlí a lehátek na terasu - Závěsné houpací křesla
Zdroj: Pinterest

Denní postel/pohovka na terase

tipy na venkovní zahradní nábytek - Denní postel/pohovka na terase
Zdroj: Pinterest

Stoly

Pokud budete mít na zahradě židle bez stolu, bude zahrada vypadat neúplně. Aby vaše zahrada působila dokončeným dojmem, je nutné, abyste zahradní židle doplnili stolem. Zahradní stůl slouží k mnoha účelům, například k jídlu, malování nebo dokonce ke studiu. Stejně jako zahradní židle by měl být i zahradní stůl vyroben z materiálu odolného proti povětrnostním vlivům, aby jej nepoškodilo sluneční světlo ani déšť.

Existuje několik typů stolů, které můžete používat venku. Patří mezi ně např:

Konferenční stolek

tipy na venkovní zahradní nábytek - Konferenční stolek
Zdroj: Pinterest

Jídelní stůl

typy židlí a lehátek na terasu - Jídelní židle
Zdroj: Pinterest

Stůl k ohništi

tipy na venkovní zahradní nábytek - Stůl k ohništi
Zdroj: Pinterest

Piknikový stůl

tipy na venkovní zahradní nábytek - Piknikový stůl
Zdroj: Pinterest

Konzolový stolek na terase

tipy na venkovní zahradní nábytek - Konzolový stolek na terase
Zdroj: Pinterest

Pohovky

Pokud máte velkou zahradu, jsou sedací soupravy pravděpodobně nejlepší volbou zahradního nábytku. Poskytují totiž maximální pohodlí. Sedací soupravy dodají vaší zahradě atraktivní, elegantní a decentní vzhled. Co může být lepšího než trávit čas posezením a povídáním si venku s hosty a zároveň si užívat chladivý vánek a vůni čerstvých rostlin?

Běžná pohovka na terasu

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Sedací souprava na terasu

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Soupravy bistro

Bistro sety pocházejí z Francie 19. století. Obvykle se skládají z hospodských stoliček a kulatého nebo oválného malého kavárenského stolku. Běžně se vyrábějí ze železa, ale jsou k dispozici i z jiných materiálů. Bistro sety vypadají na každé zahradě mimořádně moderně a elegantně. Někteří sousedé vám je rozhodně budou závidět!

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Venkovní jídelní soupravy

Pokud máte poměrně velkou zahradu, je skvělým nápadem mít jídelní set. Jídelní soupravy na zahradu se vyrábějí z proutí, pryskyřičného výpletu a kovu. Tyto materiály vyžadují méně údržby a není třeba je stěhovat do interiéru, když se nepoužívají. Poskytují dokonalou atmosféru pro venkovní večeři s rodinou a přáteli. Díky nim bude vaše zahrada vypadat mimořádně teple, příjemně a útulně.

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Nábytek pro altány a pergoly

Z technického hlediska nejsou altány a pergoly považovány za zahradní nábytek, ale mohou vytvořit skvělou stinnou plochu pro zahrady. Mohou na vaší zahradě vytvořit klidnou, stinnou oázu, kde se můžete pohodlně usadit, užívat si a nestarat se o sluneční světlo. Jsou vhodné pro zahrady, které jsou velké a velmi prostorné.

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Bary na terasu

Vzhledem k tomu, že se venku bavíte poměrně často, je jednou z důstojných možností nábytku sada terasových barů. Nejenže vám poskytne místo pro uložení/chlazení nápojů, ale také poskytuje více míst k sezení (barové stoličky) a dobře vypadá (nebo alespoň může vypadat dobře, pokud si koupíte pěkný).

tipy na venkovní zahradní nábytek
Zdroj: Pinterest

Průvodce nákupem zahradního nábytku

Při výběru zahradního nábytku se můžete nechat unést. Je však důležité vzít v úvahu určité faktory, aby vaše zahrada nebyla příliš přeplněná. Neradi byste to přehnali nebo plýtvali užitečným prostorem.

1. Posouzení potřeby

První věc, kterou musíte při nákupu zahradního nábytku zvážit, je jeho potřeba. Měli byste si ujasnit, k čemu chcete zahradu využívat; zda ji budete používat k odpočinku, nebo k setkávání s rodinou či přáteli. Pokud si chcete zahradu ponechat pouze pro osobní potřebu, postačí vám lehátko nebo pohodlná lavička. Pokud však chcete na zahradě pořádat večeře s rodinou a blízkými, budete potřebovat jídelní sety nebo sedací soupravy.

Nejlepší myšlenkou je vytvořit ze zahrady univerzální prostor, který lze využít ke všem účelům. Jakmile vyhodnotíte potřeby, sestavte si seznam všech věcí, které budete potřebovat, a pak se vydejte na nákupy.

2. Před nákupem měřte

Před nákupem jakéhokoli nábytku na zahradu si změřte dostupný prostor. Vezměte si s sebou metr a změřte nábytek, který chcete zakoupit, a ujistěte se, že se do vaší zahrady vejde. Malý nábytek na velké zahradě nebo naopak může vypadat zcela nepatřičně a neatraktivně. Proto vždy pamatujte na to, že je třeba nejprve měřit a teprve potom nakupovat.

3. Údržba

Ujistěte se, že kupujete nábytek, který se snadno udržuje. Chtěli byste trávit spoustu času čištěním zahradního nábytku, když byste tento čas mohli využít při zábavě? Také pravidelná údržba, jako je impregnace, leštění a další ošetření, může být nákladná. Důležité je chytře se rozhodnout. Nevrhejte se do nákupu něčeho, co se vám líbí, impulzivně. Zhodnoťte všechny faktory a pak teprve nakupujte nábytek na zahradu.

4. Zkontrolujte textilii

Zkontrolujte látku polštářů a sedáků nábytku. Tkanina zahradního nábytku by měla být voděodolná, odolná vůči povětrnostním vlivům, chránit před UV zářením a bránit vyblednutí. Vzhledem k tomu, že bude po celý den vystaven slunečnímu záření, běžná tkanina venku dlouho nevydrží. Pokud použijete látku nebo polštáře, které se používají v interiéru, poskytnou potřebné pohodlí, ale budou absorbovat vlhkost a brzy se opotřebují.

5. Skladování

Zahradní nábytek se v zimním období obvykle nepoužívá. Prioritou by měl být nábytek, který lze složit a uskladnit. To by prodloužilo životnost zahradního nábytku. Pokud nemáte doma dostatek úložného prostoru, měli byste se poohlédnout po zahradním nábytku z materiálu, který je odolný a trvanlivý.

6. Kvalita

Nábytek by měl být kvalitní. Neměli byste investovat do nekvalitního nábytku, protože musí odolávat drsným povětrnostním podmínkám. Kvalitní nábytek by byl dražší, ale odolný, zatímco nekvalitní nábytek bude levný, ale náklady na údržbu budou vysoké.

7. Stínování

Jednou z věcí, na kterou byste při nákupu zahradního nábytku neměli zapomínat, je stín. Sedět na zahradě za slunečného dne může být nepříjemné. Investice do slunečníku bude chytrá, protože vám poskytne stín, který potřebujete pro užívání si zahrady za slunečného dne. Slunečníky se vyrábějí v mnoha tvarech a velikostech. Když je nepotřebujete, lze je složit.

8. Před nákupem si je vyzkoušejte

Než si koupíte jakýkoli nábytek, ujistěte se, že se na něm pohodlně sedí. Vždy mějte na paměti, že zahradní nábytek musí být pohodlný a relaxační. Nikdy byste ho neměli kupovat jen na základě pohledu na obrázek na internetu. Vidět, osahat a vyzkoušet si ho před koupí je velmi důležité.

Zahrady jsou tím nejlepším místem pro trávení volného času, ať už jde o stolování, čtení nebo jen užívání si přírody. Nábytek dodává zahradě hodnotu a dobrá zahrada automaticky zvyšuje hodnotu vašeho domu. Investice do zahradního nábytku se rozhodně vyplatí!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.