Co bych měl/a vědět před používáním kompostéru a o kompostování obecně

Když máte malou zahrádku, kompostování pro vás znamená to, jak zabránit vzniku odpadu na skládce, i to, jak pomáhat rostlinám prospívat. Zatímco někteří lidé se velmi zabývají vyrovnáváním pH a živin, snažte se, aby zásobník nebyl tak složitý a mohli jste ho pravidelně používat. Co byste tedy měli vědět před používáním kompostéru? Čtěte dál!

co bych měl vědět před používáním kompostéru?
Zdroj: internet

Jak na správné kompostování

Velikost a tvar koše na kompostování

Zdá se logické, že stačí vyrobit krabici a naházet do ní zbytky. Hromady kompostu se však musí pravidelně obracet a v těsném prostoru krabice je těžké vše rovnoměrně rozhrnout.

Hromada bez stěn nebo krabice s jednou otevřenou stranou vám to značně usnadní, a proto je pravděpodobnější, že ji skutečně obrátíte. Vyrobte krabici větší, než si myslíte, že potřebujete. A udělejte dvě, aby se jedna mohla plně rozložit, zatímco budete plnit druhou.

co bych měl/a vědět před používáním kompostéru a o kompostování obecně
Zdroj: pinterest.com

Voda a teplo

Tvorové rozkládají organické materiály na kompost. Všechny ty mikroorganismy, bakterie, hmyz a červi potřebují ke své práci pohodlný domov.

Obecně tedy platí, že kompostovací materiály by měly obsahovat 40 až 60 procent vody. Pokud je jí příliš, odříznete jim přívod vzduchu a pokus příliš málo, kompostování bude pomalé.

Pokud vaše hromada postrádá teplo, může být příliš suchá. Pokud je slizká a zapáchá, je příliš mokrá. Pokud žijete v suchém podnebí, budete muset zalévat. Pokud žijete ve vlhkém, možná ji budete muset přikrýt nebo nainstalovat boční strany z pletiva, aby se lépe odvodňovala.

co bych měl/a vědět před používáním kompostéru a o kompostování obecně
Zdroj: pinterest.com

Věci, které se nerozpadají

Když je vaše hromada téměř zkompostovaná, vždy najdete několik nepříjemných kousků, které se nerozložily – jádra avokáda, větve, látky… Neznamená to, že byste je tam neměli dávat. Pomáhá však, když je nejprve nasekáte na menší kousky, aby se s větší pravděpodobností rozložily.

Příliš mnoho jedné věci

Kompostovací hromady prospívají rozmanitosti, takže se vyhněte velkým hrudkám posekané trávy, listí, slámy nebo pilin. Místo toho přidávejte množství pomalu, smíchané mezi sebou, plus zbytky jídla.

co bych měl/a vědět před používáním kompostéru a o kompostování obecně
Zdroj: pinterest.com

Škodlivé složky

Náš svět je v dnešní době dost toxický, a to způsobem, který si často neuvědomujeme. Za prvé, hodně našeho oblečení je z plastu. Nejen, že by to nemělo jít do hromady kompostu, ale pravděpodobně ani prach z naší sušičky a nečistoty z vysavače, které obsahují mikroplasty. Některé čajové sáčky dokonce obsahují plast.

Mezi další složky, které by se do vaší hromady neměly dostat, patří posekaná tráva a plevel, na kterém by mohl být přípravek na hubení plevele nebo pesticidy. Totéž platí o výkalech masožravých psů, koček a lidí, v nichž se mohou vyskytovat paraziti a nebezpečné bakterie. Agentura pro ochranu životního prostředí také nedoporučuje vkládat maso a mléčné výrobky, ačkoli mnoho zahrádkářů uvádí způsoby, jak to dělat bezpečně.

co bych měl/a vědět před používáním kompostéru a o kompostování obecně
Zdroj: pinterest.com

Plevel, zvířata a hmyz

Je pravděpodobné, že vaše hromada kompostu nebude dostatečně horká, aby sterilizovala semena. Takže to, co se do něj dostane, může skončit jako samovolně rostoucí rostlina na vaší zahradě. To je zábavné, pokud se jedná o rajčata nebo papriky, ne tak moc, pokud se jedná o plevel.

Semena mohou pocházet z plevele, který dáte na hromadu, nebo z kravského hnoje. Pokud vytrháváte plevel, který vysemenil, můžete ho přesto dát do kompostu. Jen nejprve odstraňte a zlikvidujte semena.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.