Jednoduché a chutné! Skvělý recept na babiččin nadýchaný koláč s ořechy. Máte hodně ořechu a nevíte co s nimi? Můžete je použít na tento koláč!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 70 g měkkého másla
- 70 g cukru
- 2 vejce
- 130 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 2 g jedlé sody
- 150 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
Pro náplň:
- 100 g vlašských ořechů (my jsme použili 50 g vlašských ořechů a 50 g mandlí)
- 70 g cukru
- 35 g rozpuštěného másla
Dort jsme upekli v kulaté dortové formě o průměru 18 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: Vlašské ořechy nasekejte mixérem. Vložte je do hluboké mísy.
2. Přidejte cukr a rozpuštěné máslo. Míchejte.
3. Připravte těsto: Změklé máslo (při pokojové teplotě) a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 2-3 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
4. Přidejte vejce. Smíchejte do hladka.
5. Vmíchejte řecký jogurt. Rozmixujte do hladka.
6. Přidejte jedlou sodu. Míchejte.
7. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Velmi dobře promíchejte stěrkou, aby nezůstaly žádné hrudky.
8. Polovinu těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
9. Polovinu náplně rovnoměrně rozetřete po povrchu.
10. Přikryjte náplň zbylým těstem.
11. Povrch koláče potřete zbylou náplní.
12. Koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové, pomocí párátka.
13. Nechte je mírně vychladnout, pak je vyjměte z pánve a počkejte, dokud zcela nevychladnou.
14. Ořechový koláč naporcujte a podávejte!