Jen málokdo rád tráví hodiny a hodiny přípravou oběda v kuchyni. Příprava tohoto jídla – bramborové placičky se zelným salátem vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd. Určitě si je udělejte!
Co budeme potřebovat:
- 3 středně velké brambory
- 1 velká cibule
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku mouky
- 2 lžičky soli košer (nebo 1 lžička jemné mořské soli)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- olivový olej – na smažení
Zálivka – omáčka na salát:
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
Salát:
- 3-5 okurek nakrájených na tenké kolečka
- 3 lžíce kaparů
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 4 lžíce nasekané petrželky
- 4 lžíce nasekaného estragonu (nepovinné)
- sůl – podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř – podle chuti
Ostatní:
- zakysaná smetana
Jak budeme postupovat:
1. Očištěné brambory nastrouhejte na struhadle a vymačkejte z nich šťávu.
2. Přendejte je do mísy, přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva, dochuťte solí, černým pepřem a promíchejte vařečkou.
3. Připravte si pánev s olivovým olejem a lžící vytvořte placičky. Nechte je na pánvi smažit, dokud krásně nezhnědnou, a když jsou hotové, položte je na talíř vyložený papírovými utěrkami.
4. Nakrájejte vejce natvrdo a dejte je do mísy. Přidejte estragon (ale nemusíte), nasekanou petrželku, nakládané okurky a kapary. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
5. Zálivka – omáčka: Dijonskou hořčici dejte do misky, zalijte bílým vinným octem, extra panenským olivovým olejem, promíchejte lžící a salát přelijte omáčkou.
6. Bramborové placičky podávejte s lahodným salátem, který jste si připravili a hlavně s dobrým pocitem, jak jste to zvládli. Nezapomeňte na zakysanou smetanu!
7. Dobrou chuť!