ROZHOVOR: Alena má kreativní způsob relaxu – věnuje se malbě na textil

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

rozhovor – alema beranovÁ
Zdroj: Alena Beranová

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme Alenu, která má zálibu v malování krásných obrázků na textil, ale také tvář.

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představili.

Jmenuji se Alena Beranová, pocházím z malého města nedaleko Mariánských Lázní a už třetím rokem se zabývám malbou na textil. Maluji i na plátno a na dřevěné dekorace. Mým koníčkem je jízda na koni, procházky, příroda, tanec a největší můj relax je moje práce – malba na textil.

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Maluji na textil především zvířata, ale nebráním se jiným motivům, co zákazník chce. Maluji na trička, kšiltovky, hodně i na boty, dělám i obrazy a začínám malovat i na dřevěné dekorace. Do toho začínám malovat na obličej a občas se věnuji i výrobkům z pryskyřice, většinou hodně dělám klíčenky, ale především se věnuji malbě na textil.

rozhovor – alema beranovÁ
Zdroj: Alena Beranová

Malování na textil je Vaše práce nebo koníček?

Malování na textil byl dva roky můj koníček a minulý rok jsem si udělala živnost a věnuji se tomu naplno.

Kde berete inspiraci?

Inspiraci hodně beru na Pinterestu, ale většinou se snažím vyhovět zákazníkovi, takže spolu dáváme dohromady různé barvy, co má rád, co by tam chtěl. Většinou maluji zvířata, takže buď mi dodají fotku svého mazlíčka nebo najdu něco na internetu.

Na co všechno jste už zkoušeli malovat?

Zkoušela jsem malovat textil, dřevo, porcelán, sklo, plátno, obličej, pryskyřice…

rozhovor – alema beranovÁ
Zdroj: Alena Beranová

Jsou zapotřebí speciální barvy na textil, případně speciální složení textilu, na který se maluje?

Ano, na trhu existuje hodně značek a barev na textil a ti lidé, kteří se tomu chtějí věnovat, nebo je to baví, tak si opravdu můžou vybrat. Já se teda snažím malovat na bavlnu stoprocentní nebo s příměsí elastanu, ale maximálně do 10-ti 20%. Nyní mám i barvy na kůži, takže se chci začít věnovat malbě na kožené boty. Štětce používám klasické na malbu na plátno, každý si myslím vybere typ štětců, který mu vyhovuje. Nemám žádnou značku, co protežuji.

Jaká je následná péče (čištění apod.)?

Buď doporučuji ruční praní nebo v pračce maximálně 30 stupňů otočit naruby bez bělidel a aviváže a nedávat do sušičky. Jednou za měsíc přežehlit přes pečící papír a když jsou to boty, tak doporučuji jednou-dvakrát do měsíce nastříkat impregnací.

rozhovor – alema beranovÁ
Zdroj: Alena Beranová

Děláte nějaké workshopy nebo školení pro lidi, kteří se chtějí naučit malovat na textil? Řekněte nám o tom víc.

Workshopy nedělám. Pokoušela jsem se o nějaké jednodenní kurzy malby na textil, ale zatím na to nemám takový prostor a čas, jak bych chtěla. Do budoucna by se mi určitě líbila taková představa: víkendové malby na textil pro lidi, co se tomu věnují, nebo se to chtějí naučit.

Máte do budoucna nějaké plány, rozšířit svoji tvorbu?

Teď se chystá můj ateliér, takže se na něj moc těším a chtěla bych více času věnovat učení malování na textil než samotné tvorbě. Nicméně tvoření se určitě nevzdám a chci rozšířit svoje produkty malování na kožené boty. Chtěla bych více tvořit obrazy na plátno a džínové bundy mě taky lákají, myslím že je to krásný a netradiční dárek. Začala jsem taky malovat na obličej, takže bych chtěla jezdit po slavnostech a malovat děti na různých oslavách a akcích.

rozhovor – alema beranovÁ
Zdroj: Alena Beranová

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Výrobky se dají zakoupit na mých stránkách na Facebooku:

Klidně i na Messenger – Alena Beranová. Také jsem na Instagramu a dávám videa na tiktok.

rozhovor – alema beranovÁ
Zdroj: Alena Beranová

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Je to krásný relax, hlavně u toho člověk vypne, ale to asi u každé záliby, co člověk rád dělá. Mě to tedy naplňuje hodně a chtěla bych se tomu věnovat dál. Ti, co malují, nebo začínají, tak se určitě nevzdávejte, protože to chce čas a trpělivost, jelikož látka je trošku jiná než papír a chce na to přijít jak s ní pracovat. Pokud všichni, co malují a chtějí se dozvědět víc, nebo i absolvovat nějaký kurz, v příštím roce bych chtěla nějaké uskutečnit.