Správná pěna musí obsahovat žloutky, které jí dodají správnou konzistenci. Určitě ji udělejte! Výsledek vás poteší.
Co budeme potřebovat:
- 8 ks žloutků
- 50 g moučkového cukru
- 800 ml smetany ke šlehání
- 300 g čokolády
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si čokoládovou pěnu: Ve velké míse ušlehejte žloutky a postupně do nich zašlehejte cukr a pokračujte v intenzivním šlehání, dokud nezískáte nadýchanou, světle zbarvenou směs. V hrnci zahřejte 2300 ml smetany a těsně před bodem varu ji vypněte. Dávejte pozor, abyste žloutky nerozvařili, a po lžících přidávejte polovinu ohřáté smetany do žloutkové směsi.
2. Poté vlijte žloutkový krém do druhé poloviny ohřáté smetany a zahřívejte na mírném ohni, dokud krém nezhoustne tak, že pomalu stéká ze lžíce.
3. Smetanu odeberte a vmíchejte do ní nasekanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté povrch čokoládového krému zakryjte potravinovou fólií, aby se na něm nevytvořila nežádoucí slupka, a nechte zcela vychladnout.
4. Zbývající smetanu (500 ml) vyšlehejte a pak do ní postupně a velmi pomalu přidávejte čokoládový krém. Hotovou pěnu rozdělte do sklenic a dejte ji alespoň na dvě hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobte hoblinkami bílé čokolády, kousky ovoce nebo šlehačkou.