Karamelová jablka

Krásně lesklá karamelová jablka jsou skvělým dezertem pro malé i velké. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, je nejvyšší čas. Jsou velmi lákavé, chutné, jemné a lahodné. Určitě je udělejte! Je to jednoduchý a rychlý recept. Zvládnete to a budete překvapeni, jak jste chytří.

Karamelová jablka
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 5 ks středně velkých jablek
  • 400 g karamelových bonbonů (drhnoucích)
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 5 ks tyčinek na nanuky
  • 2 lžíce másla

Na zdobení:

  • 150 g jemně nasekaných ořechů
  • 100 g čokolády

Jak budeme postupovat:

1. Jablka ponořte na několik sekund do horké vody, aby se zbavila vosku. Pokud máme k dispozici domácí – horkou koupel vynecháme. Jablka osušte, uložte do lednice a před spojením s karamelem dejte na 30 minut do mrazáku. Dobré vychlazení jablek zajistí rovnoměrné vrstvení karamelu.

2. Před karamelovou lázní odstraňte z jablek stopku a propíchněte každé jablko uprostřed silnou špejlí nebo dřívkem od nanuku.

3. Na plech položte pečicí papír a bohatě ho vymažte máslem (zabráníte tak přilepení karamelu k papíru).

4. V míse nad vodní lázní rozpusťte karamely spolu s mlékem a špetkou soli.

5. Jablka držte za tyčinku a namáčejte je do karamelu. Můžete také použít lžíci a postupně jablka v míse obracet a polévat je karamelem. Poté na jablka stejným způsobem rozprostřete nasekané ořechy. Vše by mělo být hotovo poměrně rychle, aby karamel neztuhl dříve, než se jablko položí na plech s pečicím papírem.

6. Když jsou všechna jablka hotová, dejte je do lednice i s pečicím papírem. Po ztuhnutí je můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou.