Domů Recepty Domácí koláč „Příchuť ořechů“ – Jednoduchý dezert

Domácí koláč „Příchuť ořechů“ – Jednoduchý dezert

ZDROJretete-usoare.eu

Jednoduchý, ale velmi pěkný a chutný dezert! Obsahuje čokoládové polevy, jemný krém, pusinky a spoustu oříšků! Milovníci sladkostí a oříšků se mají na co těšit. Každý, kdo má rád sladké dorty.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

Pro pandișpan:

  • 5 středně velkých vajec
  • 175 g cukru
  • 130 g mouky
  • 30 g kakaového prášku
  • 25 g másla
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka soli

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 125 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 5 žloutků
  • 250 g másla
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 80 g vlašských ořechů (nepovinné)

Na marshmallow a ořechové polevy:

  • 5 bílků (180 g)
  • 150 g cukru
  • 220 g vlašských ořechů (my jsme použili vlašské ořechy a arašídy)
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového cukru

Pro sirup:

  • 100 ml vody
  • 80 g cukru
  • 1 polévková lžíce likéru

Na polevu:

  • 70 g hořké čokolády
  • 30 ml smetany na 30 % šlehačky

Pro dekoraci:

  • 1 lžíci ovocného džemu (my jsme použili jablečný džem)
  • hrst vlašských ořechů
  • 20 g hořké čokolády

Z těchto surovin jsme upekli koláč o průměru 22 cm, výšce 9 cm a hmotnosti 2100 g.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Vejce rozbijte do hluboké žáruvzdorné mísy. Přidejte špetku soli. Šlehejte metličkou do hladka.

2. Vmíchejte opražený cukr a vanilkový cukr. Míchejte.

3. Vaječnou směs zahřejte na bain-marie na 40-45 °C (nebo zkontrolujte prstem: neměla by být horká, ale teplá) a průběžně míchejte. Cukr by se měl zcela rozpustit.

4. Vaječnou směs šlehejte 10-13 minut, dokud se z ní nestane nadýchaná, objemná a stálá pěna, a to při vysokých otáčkách mixéru.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Postupně (ve 3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem. Míchejte stěrkou krouživými pohyby směrem nahoru.

6. Rozpuštěné a vychladlé máslo smíchejte se lžící těsta a pak ho stejným pohybem vmíchejte do zbytku těsta.

Nepřehlédněte:
Výborný sýrový koláč, kterým zabodujete na každém večírku a oslavě!
Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Dno formy vyložte pečicím papírem (my jsme použili formu o průměru 22 cm). Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Pečte těsto 30-35 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.

9. Vyjměte pečivo z trouby a ihned vyklopte plech na gril (tím se zkrátí doba pečení). Počkejte 5-7 minut, pak tenkým nožem oddělte horní část od stěn plechu a vyjměte ji z plechu. Položte je na gril a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Zabalte desku fólií a nechte ji několik hodin „odpočívat“. Poté odstraňte vrchní vrstvu („čepičku“), kterou použijete na ozdobu, a rozkrojte ji na 3 stejné díly.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Připravte krém: Žloutky smíchejte se špetkou soli a 30 ml mléka. Poté přidejte cukr smíchaný s kukuřičným škrobem a promíchejte dohladka.

12. Zbylé mléko nalijte do hrnce se silným dnem. Přiveďte ji téměř k bodu varu. Postupně ji vmíchejte do žloutkové směsi, přilévejte tenkým proudem a neustále míchejte.

13. Vzniklou směs přeneste na pánev.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Smetanu vařte 1 minutu od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Smetanu stáhněte z ohně. Přidejte do něj vanilkový cukr. Míchejte.

16. Krém přendejte do hlubokého talíře. Přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

17. Měkké máslo (při pokojové teplotě) šlehejte 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé, a to mixérem na vysoké otáčky.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Uvařenou a vychladlou smetanu vyšlehejte mixérem do měkka a hladka.

19. Postupně (po lžících) vmíchejte uvařenou smetanu do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte dohladka.

Nepřehlédněte:
Delikátní vepřová panenka ve slaninovém kabátu se skvělou přílohou!
Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

20. Ořechy usušte v troubě nebo na suché pánvi. Po vychladnutí oloupejte skořápky a nakrájejte je nadrobno nožem. Přidejte je do krému. Míchejte stěrkou krouživými pohyby směrem nahoru.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

21. Připravte si marshmallow a ořechové polevy: Vlašské ořechy usušte v troubě nebo na suché pánvi. Nechte je vychladnout a oloupejte z nich skořápky. Poté je v mixéru rozmixujte na suchou drť (po krátkých dávkách, aby se z ořechů neuvolňoval olej).

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

22. Smíchejte nasekané ořechy se škrobem.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

23. Vložte bílky do hluboké, suché a odmaštěné mísy. Přidejte do nich špetku soli. Šlehejte je mixérem na střední rychlost do pěny.

24. Postupně (po lžících) přidávejte cukr k bílkům a pokaždé míchejte, dokud se téměř úplně nerozpustí (při vysokých otáčkách mixéru). Po zapracování veškerého cukru stěrkou trochu promíchejte bílkovou pěnu, abyste se ujistili, že se cukr neusadil na dně mísy. Poté pokračujte v míchání při vysokých otáčkách, dokud se neobjeví trvalé špičky.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

25. Postupně (ve dvou fázích) vmíchejte do pusinek smíchané ořechy a škrob, přičemž krouživými pohyby směrem nahoru míchejte stěrkou.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

26. Výslednou směs rozdělte na 2 stejné části.

27. Vytvarujte 2 desky – o průměru 22 cm – do kroužků na plechu nebo na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Pokud si nejste jisti jeho kvalitou, namažte ho předem máslem.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

28. Pečeme je 35 minut v troubě vyhřáté na 160 °C (konvekce): Pekli jsme je současně na 2. a 4. příčce elektrické trouby. Pokud nemáte konvekční troubu, zkuste vytvarovat marshmallow i ořechy na stejném plechu a pečte je při 170-175 °C. Měly by být měkké a zhnědlé.

Nepřehlédněte:
Fantastické domácí věnečky s lahodným nadýchaným krémem!
Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

29. Nechte vzniklé vršky mírně vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn prstence a vyjměte je. Odstraňte pečicí papír z povrchu a počkejte, až zcela vychladnou.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

30. Připravte sirup: Cukr rozpusťte v horké vodě. Sirup nechte vychladnout.

31. Do studeného sirupu přidejte likér. Míchejte.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

32. Sestavte dort: Vrchní část pánve potřete připraveným sirupem.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

Dort jsme sestavili do nastavitelného kruhu vyloženého acetátovou fólií.

33. První dort položte na talíř a potřete ho 2 lžícemi krému (asi 165 g).

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

34. Přidejte marshmallow a ořechovou polevu. Potřete stejným množstvím krému.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

35. Pokračujte ve střídání dvou druhů vrcholů a potírejte je krémem. Vrchní těsto není třeba krémovat.

36. Odstraňte kroužek a acetátovou fólii kolem vzniklého dortu.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

37. Povrch potřete lžící ovocného džemu. Tím se povrch dortu vyrovná a poleva se rovnoměrněji rozetře.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

38. Okraje dortu uhlaďte zbylým krémem.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

39. Připravte polevu: Smetanu ke šlehání a nasekanou čokoládu dejte do žáruvzdorné mísy. Položte je na misku s horkou vodou a za stálého míchání počkejte, až se téměř úplně rozpustí. Odstavte z horké vody a pokračujte v míchání, dokud se zcela nespojí.

40. Povrch dortu potřete polevou.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

41. Pandișpan „cap“ rozemeleme a smícháme s opraženými a nasekanými ořechy. Směs rozetřete na okraje dortu.

42. Povrch dortu ozdobte několika řádky rozpuštěné čokolády a několika opraženými ořechy.

43. Dort uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, aby ztuhl.

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu

44. Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!

Domácí koláč Příchuť ořechů. Jednoduchý dezert!
Zdroj: retete-usoare.eu