Tipy, jak pečovat o svou zahradu a dočkat se díky tomu bohaté úrody

Jak si zajistit bohatou a chutnou úrodu ze své zahrady? Vyžaduje to čas, péči a odhodlání. Protože jak se říká, bez práce nejsou koláče. Chcete-li si pochutnávat na vlastním ovoci, zelenině a bylinkách, a radovat se z krásných květů, musíte jim dodávat dostatek péče, hnojit je a pravidelně kontrolovat.

tipy, jak pečovat o svou zahradu a dočkat se díky tomu bohaté úrody
Zdroj foto: Juice Flair / Shutterstock.com 

Vyrazte do boje s houbovými chorobami včas a vsaďte na prevenci

Nepřítelem rostlin číslo jedna jsou houbové choroby. Kvůli nim můžete přijít o velkou část své úrody. Houbovým onemocněním se daří ve vlhkém prostředí. V případě, že nějaká houbová choroba zachvátí vaše rostliny, je nezbytné okamžitě zakročit. Napadené rostliny je důležité ihned izolovat od ostatních, aby se nemoc dále nepřenášela a použít účinné přípravky proti nim. Mnohem lepší je ale těmto chorobám úplně předcházet a používat preventivní přípravky proti houbovým chorobám. Tak zabráníte vzniku nemocí včas a ušetříte si starosti s jejich šířením.

Výživu v podobě hnojiv vaše zahrada ocení

Další důležitou součástí péče o zahradu je hnojení. Pořiďte si kvalitní hnojiva a dodávejte vaší zahradě nezbytnou výživu. Nejoblíbenějším typem hnojiv jsou ta organická. Při výběru se vždy řiďte tím, co od nich očekáváte. Hnojiva dokážou vaše rostliny a stromy vyživit, vydezinfikovat půdu, ale například i zabránit vysychání rostliny.

Zálivka je během letních veder důležitá

Kromě přípravků, jež dodají vašim rostlinám důležitou doplňkovou péči, nezapomínejte ani na tu základní. Ta spočívá v pravidelné zálivce, kterou nesmíte vynechat zejména v případě, že nastane vlna letních veder. Aby vaše zahrada vypadala zdravě a všem plodinám se dobře dařilo, musí mít neustálý přísun vláhy.

Nenechte záhony zarůst plevelem

Dočkali jste se krásné úrody a sklízíte jeden zralý plod za druhým? I pokud jsou záhony prázdné, nenechte je napadnout plevelem a pečlivě se veškerých nechtěných rostlin zbavujte. Záhon tak udržíte v perfektním stavu a bude připraven za další výsadbu.

Trávník udržujte a pravidelně sekejte

Stejně jako se staráte o záhony a zbavujete se plevelů, pravidelně sekejte trávník. Čím častěji jej totiž budete zkracovat, tím budete mít snazší práci. Kdyby totiž tráva přerostla, bylo by její sekání náročné a zabralo by vám zbytečně více času.

Starejte se o svou zahradu a dopřávejte ji lásku a péči. Proč? Odměnou vám bude krásná a bohatá úroda. S pomocí preventivních přípravků proti chorobám předejdete úbytku úrody kvůli nemocem, hnojiva rostlinám dodají potřebnou výživu a zálivka se postará o to, aby vám rostliny během vlny veder neuschly. Společně s údržbou záhonů v perfektním stavu a pravidelným sekáním trávníku budete mít zahradu snů, ve které se bude rostlinám i stromům dařit a budou vám dělat radost po celou sezónu.