Čokoládová Pavlova – všichni si ji zamilují

Klasický dezert okořeněný čokoládou a kakaem. Rozhodně to zkuste! Jemný dezert, který se rozplývá na jazyku. Chuť je delikátní. Obyčejná pavlovka je vynikající, ale díky čokoládě a kakau chutná ještě lépe.

Čokoládová Pavlova! Jednoduše delikátní
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 6 ks bílků
  • 300 g krystalového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1/4 lžičky soli
  • 30 g kakaa
  • 70 g čokolády

K dekoraci:

  • 100 g čokoláda
  • 250 ml smetana ke šlehání

Jak budeme postupovat:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Bílky šlehejte, dokud neztratí průhlednost, a pak postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání. Asi za 8 minut budete mít tuhý sníh, do kterého stačí jemně vmíchat škrob, ocet a sůl. Poté přidejte prosátý kakaový prášek, nasekanou čokoládu a velmi opatrně vmíchejte do sněhu jen tolik, aby získal mramorovou strukturu. Nešlehejte, jen jemně promíchejte, aby se neztratila nadýchanost (vzdušnost) sněhu.

3. Plech vyložte pečicím papírem, na který jste vyryli kruh z dortové formy (24 cm). Papír otočte popsanou stranou dolů a do předkresleného kruhu navrstvěte sníh. Na povrchu udělejte pěkné kopečky a vytáhněte je směrem nahoru k vnější straně koláče, aby uprostřed vznikl jakýsi kráter.

4. Snižte teplotu na 150 °C a pečte 60 minut, dokud není koláč na povrchu křupavý a uvnitř měkký. Vypněte troubu a nechte dort zcela vychladnout v uzavřené troubě (asi 2 hodiny).

5. Poté dort ozdobte rozpuštěnou čokoládou, šlehačkou a strouhanou čokoládou.