Tradiční ruská zelná polévka, jejíž nedílnou součástí musí být vždy zelí a některé kyselé přísady (smetana, šťáva z kysaného zelí).
Co budeme potřebovat:
- 500 g hovězího masa
- 2 ks bobkový list
- 4 ks kuličky celého černého pepře
- 1 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 2 ks cibule
- 500 g kysaného zelí i se šťávou
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 80 g sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 1 kelímek zakysané smetany
- trochu oleje nebo sádla
- sůl, mletý černý pepř
Jak budeme postupovat:
1. Maso vložte do hrnce spolu s očištěnou a nakrájenou mrkví a petrželí. Zalijte vodou, přidejte bobkový list, celá zrnka černého pepře a lehce osolte. Vařte, dokud se nevytvoří hustý vývar.
2. Očistěte a nakrájejte cibuli nadrobno. V druhém hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte cibuli a osmažte ji do zlata. Poté přidejte kysané zelí a jeho šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte malé množství vody a vařte asi 20 minut.
3. Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na kostky. Do vývaru přidejte směs zelí. Poté přidejte houby a prolisovaný česnek. Vše společně hodinu povařte.
4. Nakonec do polévky přidejte zakysanou smetanu a ještě několik minut povařte. Přidejte nakrájené maso, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.