Tradiční zelná polévka – rychlá a chutná

Tradiční ruská zelná polévka, jejíž nedílnou součástí musí být vždy zelí a některé kyselé přísady (smetana, šťáva z kysaného zelí).

Ruská polévka Šči
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hovězího masa
  • 2 ks bobkový list
  •  4 ks kuličky celého černého pepře
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 2 ks cibule
  • 500 g kysaného zelí i se šťávou
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 80 g sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • trochu oleje nebo sádla
  • sůl, mletý černý pepř

Jak budeme postupovat:

1. Maso vložte do hrnce spolu s očištěnou a nakrájenou mrkví a petrželí. Zalijte vodou, přidejte bobkový list, celá zrnka černého pepře a lehce osolte. Vařte, dokud se nevytvoří hustý vývar.

2. Očistěte a nakrájejte cibuli nadrobno. V druhém hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte cibuli a osmažte ji do zlata. Poté přidejte kysané zelí a jeho šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte malé množství vody a vařte asi 20 minut.

3. Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na kostky. Do vývaru přidejte směs zelí. Poté přidejte houby a prolisovaný česnek. Vše společně hodinu povařte.

4. Nakonec do polévky přidejte zakysanou smetanu a ještě několik minut povařte. Přidejte nakrájené maso, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.