Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Připravte si pravé italské lasagne. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
- 600 g mletého masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 350 g loupaných rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- podle chuti sůl, podle chuti mletý černý pepř, podle chuti mletá červená paprika, podle chuti čerstvá bazalka
Bešamel:
- 50 g máslo
- 30 g hladká mouka
- 40 g parmazán
- 500 ml mléko
- podle chuti sůl, podle chuti mletý černý pepř, podle chuti muškátový oříšek
Kromě toho:
- 1 balení lasagní
- olivový olej
- sýr
- parmazán
Jak budeme postupovat:
1. Bologneská směs. Na pánvi rozehřejte olivový olej a nasypte na něj cibuli a česnek. Osolte je, opepřete a osmažte do zlata. Poté přidejte mleté maso a smažte, dokud maso nezhnědne. Poté přidejte mletý černý pepř a mletou červenou papriku – promíchejte a krátce osmahněte. Přilijte hovězí vývar, promíchejte a vařte 15 až 20 minut.
2. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Oloupaná rajčata rozmixujte a smíchejte s rajčatovým protlakem. Přidejte sůl podle chuti, mletou červenou papriku, mletý černý pepř, nasekanou bazalku a drcený nebo utřený česnek. Omáčku dobře promíchejte a přidejte ji k masu. Promíchejte a vařte dalších 10 minut. Poté můžeme podle chuti přidat nasekanou bazalku. Promíchejte a dejte stranou.
3. Bešamel: Máslo vložte do hrnce a nechte ho rozpustit. Poté přidejte mouku a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Poté za stálého míchání pomalu přidávejte mléko. Za stálého míchání vařte několik minut. Podle chuti přidejte sůl, mletý černý pepř, muškátový oříšek a strouhaný parmazán. Dobře promíchejte a dejte stranou.
4. Lasagne: Vyjměte je a opláchněte ve studené vodě. Poté položte každý plátek zvlášť na papírovou utěrku.
5. Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte zapékací misku olivovým olejem. Na dno zapékací mísy rozetřete tenkou vrstvu bešamelové omáčky a na ni rozložte pláty těsta. Na těsto naneste tenkou vrstvu bešamelu. Pokračujte boloňskou směsí, posypte strouhaným sýrem, přelijte bešamelem a přikryjte dalšími pláty těsta. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Nakonec pláty těsta potřete bešamelem a posypte sýrem podle vlastního výběru a parmazánem. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.