Kyselý švestkový koláč s drobenkou – Domácí koláč, který si okamžitě zamilujete

Připravte si kyselý švestkový koláč s drobenkou. Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

Co budeme potřebovat:

Kyselý švestkový koláč s mršinou. Domácí koláč, který si okamžitě zamilujete. Vynikající a velmi chutný
Zdroj: iStockphoto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 PL krystalového cukru
  • 125 g másla
  • 2 ks žloutku
  • 60 g moučkového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1/4 ČL soli
  • 400 g švestek
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 ČL mleté skořice

Mršina:

  • 3 PL hrubá mouka
  • 3 PL krystalový cukr
  • 50 g máslo

Jak budeme postupovat:

1. 100 ml mléka zahřejte, přidejte 1 lžíci krystalového cukru a droždí. Necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

2. Do mísy dáme mouku, moučkový cukr, máslo, žloutky, zbylé mléko, sůl a kvásek. Vypracujte těsto a nechte ho na teplém místě 1 hodinu kynout.

3. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.

4. Těsto rozválejte nebo rozprostřete na plech rukama. Švestky omyjte, osušte a zbavte pecky. Půlky švestek položte na těsto slupkou dolů. Posypte vanilkovým cukrem a mletou skořicí.

5. Z mouky, cukru a másla připravte drobenku a posypte jí koláč. Pečte asi 20 minut.