Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem je tím pravým.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 480 g hladké mouky (3 x 250 ml šálků)
- 2 sklenice limonády nebo vody
- 1 sklenice oleje
- 2 sklenice cukru nebo podle chuti
- 70-80 g kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce 9% octa
- 1 špetka soli
- 8-10 g vanilkového cukru
Na krém:
- 1l pomerančové šťávy nebo kompotu
- 1 sklenice cukru
- 7 polévkových lžic krupice
Na polevu:
- 1 polévková lžíce špetka kakaa
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 lžíce oleje
- 1/2 šálku vroucí vody (125 g)
- ořechy – na ozdobu (nepovinné)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si krém: Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr (pokud používáte sladší šťávu, použijte méně) a krupici, pak směs promíchejte a odstavte.
2. Připravte těsto: Mouku prosejeme, přidáme cukr a vanilkový cukr, sodu, přilijeme olej a 1 sklenici limonády, případně vodu, přidáme kakao a vše velmi dobře promícháme metličkou.
3. Přilijte ještě 1 sklenici limonády, přidejte ocet a zamíchejte.
4. Těsto přeneste na vyjímatelný plech vyložený pečicím papírem a pečte ho 20 minut v troubě vyhřáté na 170-180 °C. Proveďte test párátkem a nechte těsto zcela vychladnout.
Tip: Přejeďte špičkou nože po dortu, pak vložte nit položenou napůl, zavažte ji a táhněte nit směrem k sobě, čímž těsto rozříznete.
5. Hrnec s pomerančovou směsí postavte na oheň a za stálého míchání metličkou ji přiveďte k varu. Poté pudink vařte 2 minuty na mírném ohni, dokud nezhoustne.
6. Krém přendejte do mísy a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí je můžete dát do chladničky, čímž se proces urychlí.
7. Po vychladnutí krém vyšlehejte mixérem dokud nebude hustý a lehký.
Tip: Pokud není krém dobře našlehaný, není dostatečně studený.
8. Připravte si glazuru: Smíchejte kakao s cukrem a moukou, přilijte vodu a olej. Směs postavte na oheň a průběžně míchejte, dokud nezhoustne. Stačí glazuru přivést k varu.
9. Sestavte dort: Každou část potřete 2-3 naběračkami krému a povrch propíchejte vidličkou. Nakonec zarovnejte boky dortu pomocí čepele nože.
10. Dort ozdobte polevou podle chuti a opraženými a nasekanými ořechy.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také Banánový dort s tvarohovou náplní a karamelovou polevou!