Čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem!

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem je tím pravým.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 480 g hladké mouky (3 x 250 ml šálků)
  • 2 sklenice limonády nebo vody
  • 1 sklenice oleje
  • 2 sklenice cukru nebo podle chuti
  • 70-80 g kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce 9% octa
  • 1 špetka soli
  • 8-10 g vanilkového cukru

Na krém:

  • 1l pomerančové šťávy nebo kompotu
  • 1 sklenice cukru
  • 7 polévkových lžic krupice

Na polevu:

  • 1 polévková lžíce špetka kakaa
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 šálku vroucí vody (125 g)
  • ořechy – na ozdobu (nepovinné)

Jak budeme postupovat:

1. Připravte si krém: Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr (pokud používáte sladší šťávu, použijte méně) a krupici, pak směs promíchejte a odstavte.

2. Připravte těsto: Mouku prosejeme, přidáme cukr a vanilkový cukr, sodu, přilijeme olej a 1 sklenici limonády, případně vodu, přidáme kakao a vše velmi dobře promícháme metličkou.

3. Přilijte ještě 1 sklenici limonády, přidejte ocet a zamíchejte.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Těsto přeneste na vyjímatelný plech vyložený pečicím papírem a pečte ho 20 minut v troubě vyhřáté na 170-180 °C. Proveďte test párátkem a nechte těsto zcela vychladnout.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

Tip: Přejeďte špičkou nože po dortu, pak vložte nit položenou napůl, zavažte ji a táhněte nit směrem k sobě, čímž těsto rozříznete.

5. Hrnec s pomerančovou směsí postavte na oheň a za stálého míchání metličkou ji přiveďte k varu. Poté pudink vařte 2 minuty na mírném ohni, dokud nezhoustne.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Krém přendejte do mísy a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí je můžete dát do chladničky, čímž se proces urychlí.

7. Po vychladnutí krém vyšlehejte mixérem dokud nebude hustý a lehký.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

Tip: Pokud není krém dobře našlehaný, není dostatečně studený.

8. Připravte si glazuru: Smíchejte kakao s cukrem a moukou, přilijte vodu a olej. Směs postavte na oheň a průběžně míchejte, dokud nezhoustne. Stačí glazuru přivést k varu.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Sestavte dort: Každou část potřete 2-3 naběračkami krému a povrch propíchejte vidličkou. Nakonec zarovnejte boky dortu pomocí čepele nože.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Dort ozdobte polevou podle chuti a opraženými a nasekanými ořechy.

Čokoládový dort "Negresa" se smetanovým krémem
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na čokoládový dort “Negresa” se smetanovým krémem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také Banánový dort s tvarohovou náplní a karamelovou polevou!