Nadýchané koláče připravené bez mléka a vajec – Skvělá alternativa chleba. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
- 400 g brambor + 800 ml vody (vařte pod pokličkou na mírném ohni-výsledkem by mělo být 800-900 ml kaše)
- 1200-1400 g hladké mouky
- 1/2 lžíce soli
- 1-2 lžíce cukru
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje (+ na smažení)
- 15 g sušeného droždí nebo 45 g čerstvého droždí
Pokud nemáte droždí, můžete těsto připravit s práškem do pečiva:
- 5 g (1 lžička) na 200 g mouky
Z těchto surovin získáte 32 koláčů o hmotnosti 75-85 g.
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky. Vložte je do hrnce a zalijte 800 ml vody. Dusíme je pod pokličkou, dokud nejsou velmi měkké (uvařené).
2. Nechte brambory vychladnout. Poté je rozmixujte mixérem s veškerou vodou, ve které se vařily. Získáte zakalenou, řídkou polévku. Nalijte 800-900 ml do hluboké mísy.
3. Přidejte sůl, cukr a droždí. Míchejte.
4. Postupně přidejte prosátou mouku. Po zapracování poloviny přidejte olej. Uhněteme homogenní, měkké, pružné a nelepivé těsto (pozor, aby nebylo příliš obalené moukou).
Těsto lze hníst buď ručně, nebo pomocí mixéru s nasazenými háky na těsto ve tvaru bochníku nebo háku.
5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjte je pokličkou a nechte 30-40 minut kynout na teplém místě.
6. Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu. Trochu ho prohněťte a rozdělte na 8 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky a přikryjte je potravinovou fólií, aby povrch nevyschl.
7. Každý kousek těsta rozdělte na 4 stejné části. Vytvarujte kuličky.
8. Vyválejte oválné placky o tloušťce asi 1 cm. Povrch potřete trochou oleje a přikryjte potravinovou fólií. Nechte je 15 minut “odpočívat”.
9. Poté uprostřed každé placky vytvořte 3 neúplné podélné řezy pomocí nože na pizzu.
10. Na pánvi rozehřejte velké množství oleje. Poté snižte teplotu.
11. Smažte placičky v rozpáleném oleji na mírném ohni z obou stran do zlata (1-1,5 minuty z každé strany).
12. Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby jste odstranili přebytečný olej.
13. Koláče podávejte s velkým potěšením! Na okrajích jsou měkké a nadýchané a proužky uprostřed jsou mírně křupavé.
14. Polovinu připraveného těsta jsme zmrazili. V mrazničce ji můžete uchovávat až 2 měsíce.