Světlý a prostorný domek na dvorku – útulné bydlení, předělané z garáže

Majitel domu v Marylandu požádal společnost ART Design Build, aby nahradila starou garáž pro jedno auto malou obytnou jednotkou. Zároveň požadovala, aby její nový domek na dvorku byl energeticky co nejúčinnější.

Světlý a prostorný domek na dvorku předělaný z garáže
Zdroj: smallhousebliss.com

Domek na dvorku předělaný z garáže

Drobný domek má rozlohu zhruba 31m2 plus malé podkroví. Půdorys je velmi efektivní: navzdory malým rozměrům se domek zdá být poměrně prostorný, s obývacím pokojem dobré velikosti, kompaktní kuchyní a koupelnou s místem pro velkou toaletní mísu. Podkroví by se dalo snadno využít jako ložnice, pro ty, kterým nevadí šplhání po žebříku, ale tato chata má také stěnovou postel v obývacím pokoji.

Světlý a prostorný domek na dvorku předělaný z garáže
Zdroj: smallhousebliss.com

Trojité francouzské dveře nabízejí výhled do zahrady a otevírají obývací pokoj do malého krytého posezení. Vysoká okna na dalších třech stranách chaty a několik střešních oken přinášejí další světlo, aniž by bylo narušeno soukromí. Díky světlu a vysokým stropům působí celá chata větší, než ve skutečnosti je, stejně jako vnitřní výhledy. Uspořádání obývacího pokoje a kuchyně maximalizuje diagonální průhledy malým domkem a z obývacího pokoje se můžete podívat také nahoru přes zábradlí v podkroví ke vzdálenému oknu ve štítu.

Světlý a prostorný domek na dvorku předělaný z garáže
Zdroj: smallhousebliss.com

Jedna stěna obývacího pokoje je věnována úložným prostorům s vestavěným psacím stolem lemovaným zásuvkami a otevřenými policemi nad ním. Otevřené police byly použity také v kuchyni, kde poskytují úložný prostor, aniž by vizuálně zasahovaly do prostoru.

Pro maximalizaci tepelné účinnosti byl malý dům postaven s dvojitým střešním systémem. Konstrukční střešní krokve končí u stěn bez přesahu. Celý domek byl zabalen do souvislé vzduchové bariéry, aby se eliminovaly úniky vzduchu, a následně do dvou centimetrů tuhé pěny, aby se eliminovaly tepelné mosty přes dřevěné sloupky a krokve. Na vrcholu byla přidána druhá sada krokví, která zajišťuje přesahy. Exteriér byl poté dokončen odolnou vláknocementovou obkladovou deskou a plechovou střechou. Dvojité “dveře” s X-hranoly na jednom konci se ve skutečnosti neotvírají; jsou jen na ozdobu jako odkaz na starou garáž. Vytápění zajišťuje mini-split tepelné čerpadlo, i když ho majitel díky vysoké úrovni izolace používá jen zřídka.

Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme také: Domek na stromě je snem mnoha dětí: Prohlédněte si 25+ úžasných nápadů.