Recept s proteinem: Proteinové lívance 2krát jinak!

Máte na polici protein a nevíte, co s ním? Nebo chcete vyzkoušet něco jiného, než jen klasický proteinový drink? Pak je tento recept přímo pro vás. Vyzkoušejte proteinové lívance. Jsou plné bílkovin, a tak zdravé!

recept s proteinem: proteinové lívance 2krát jinak!
Zdroj: unsplash.com

Proč do jídelníčku zařazovat protein?

Protein neboli bílkoviny přijímáme ve stravě každý den. Jde o jednu z jejích nejdůležitějších složek. Tak proč byste si měli pořídit proteinový doplněk stravy?

  •       Pokud sportujete. Sportovci mají o trochu vyšší nároky na bílkoviny. Musí si jejich příjem hlídat, aby ochránili svalovou hmotu, podpořili regeneraci, a případně i nastartovali růst nové svalové hmoty.
  •       Když hubnete. S proteinovými dietami se teď doslova roztrhl pytel. Bílkoviny totiž zasytí na dlouhou dobu a pomohou vám udržet chutě na uzdě. Pokrmy bohaté na bílkoviny navíc nejsou tak kalorické a tělo je lépe využije, než kdybyste si naložili talíř něčeho tučného nebo sladkého.
  •       Jste vegetariáni nebo vegani. U rostlinné stravy bývá s bílkovinami problém. Lidem, kteří se vyhýbají masu, doporučujeme zařadit proteiny ve formě suplementů. Jen si dejte pozor na to, aby byl protein veganský (například sójový, hrachový atd.).   
  •       Chcete jíst zdravě. Protein je součástí zdravé výživy.

Jedny z nejlepších veganských i klasických proteinů najdete například na e-shopu Aktin. Přečtěte si o tomto obchodě v Recenze Aktin na Ecoblog.cz. Kromě proteinů nabízí Aktin i spoustu dalších produktů pro sportovce a příznivce zdravé stravy, a tak si určitě vyberete.

Jak už asi chápete, když si dáte proteinové lívance z našeho receptu, nejen, že tělu dodáte potřebné živiny. Ale navíc budete delší dobu sytí. Proteiny jsou navíc slazené umělými sladidly, a tak pokrm rovnou osladí. Například čokoládové nebo vanilkové proteiny Hitec-Nutrition. Nemusíte tedy sahat po nezdravém bílém cukru.

Banánové lívance s proteinem

Banánové lívance jsou jednoduché a díky skvělé chuti tento recept užijete nejen k snídani, ale i jako pochoutku během dne. Například lehkou svačinku. Jsou totiž dobré i samy o sobě, nemusíte je ničím mazat.

Na banánové lívance s proteinem si připravte:

  •       30 g proteinu (doporučujeme čokoládový nebo vanilkový)
  •       80 g ovesných vloček
  •       1 zralý banán
  •       1 vejce
  •       lžičku skořice

TIP: Můžete využít veganský protein (například sójový, hrachový atd.)

Postup je následující:

  1.     Rozmačkejte banán.
  2.     Přidejte protein, vejce a vložky. Promíchejte.
  3.     Přisypejte skořici a znovu pečlivě promíchejte.
  4.     Rozehřejte pánev. Jako tuk využijte ghí nebo kokosový olej. Oba typy tuku vydrží vyšší teploty a nepřipalují se.
  5.     Polévkovou lžící nabírejte těsto a vytvarujte na pánvi lívanečky. Pokud máte pánev přímo na lívance, o to je to pro vás jednodušší. Ale jelikož je toto těsto hustější, nehrozí, že se všude rozteče.
  6.     Opečte dozlatova. A můžete servírovat.

Banánové lívance s proteinem nám nejvíc chutnají s oříškovými másly nebo bílým jogurtem s medem.

Proteinové lívance s celozrnnou moukou

Proteinové lívance s celozrnnou moukou se konzistencí podobají klasickým „nezdravým“ lívancům. Těsto je vláčné a úžasně lehounké.

Na proteinové lívance s celozrnnou moukou si připravte:

  •       30 g proteinu (vanilkový je v tomto receptu skvělý)
  •       50 g celozrnné mouky
  •       2 vejce
  •       140 g bílého jogurtu
  •       kypřící prášek

A postup je následující:

  1.     V misce si smíchejte všechny sypké ingredience. Pečlivě promíchejte.
  2.     Vyklepněte dovnitř vejce a přidejte jogurt. Na pomoc si můžete přizvat mixér s metličkami, ale pravděpodobně to zvládnete vše pečlivě promíchat sami vlastníma rukama.
  3.     Pánev vymažte ghí nebo kokosovým olejem. Větší polévkovou lžíci na ni naneste těsto a vytvarujte lívanečky.
  4.     Opečte dozlatova.

A je hotovo. Čím si tyto lívance nazdobit? Například čerstvým ovocem jako jsou jahody nebo maliny, zkrátka tím, co máte po ruce. A nakonec vše přelijte javorovým sirupem.