Máte na polici protein a nevíte, co s ním? Nebo chcete vyzkoušet něco jiného, než jen klasický proteinový drink? Pak je tento recept přímo pro vás. Vyzkoušejte proteinové lívance. Jsou plné bílkovin, a tak zdravé!

Proč do jídelníčku zařazovat protein?
Protein neboli bílkoviny přijímáme ve stravě každý den. Jde o jednu z jejích nejdůležitějších složek. Tak proč byste si měli pořídit proteinový doplněk stravy?
- Pokud sportujete. Sportovci mají o trochu vyšší nároky na bílkoviny. Musí si jejich příjem hlídat, aby ochránili svalovou hmotu, podpořili regeneraci, a případně i nastartovali růst nové svalové hmoty.
- Když hubnete. S proteinovými dietami se teď doslova roztrhl pytel. Bílkoviny totiž zasytí na dlouhou dobu a pomohou vám udržet chutě na uzdě. Pokrmy bohaté na bílkoviny navíc nejsou tak kalorické a tělo je lépe využije, než kdybyste si naložili talíř něčeho tučného nebo sladkého.
- Jste vegetariáni nebo vegani. U rostlinné stravy bývá s bílkovinami problém. Lidem, kteří se vyhýbají masu, doporučujeme zařadit proteiny ve formě suplementů. Jen si dejte pozor na to, aby byl protein veganský (například sójový, hrachový atd.).
- Chcete jíst zdravě. Protein je součástí zdravé výživy.
Jedny z nejlepších veganských i klasických proteinů najdete například na e-shopu Aktin. Přečtěte si o tomto obchodě v Recenze Aktin na Ecoblog.cz. Kromě proteinů nabízí Aktin i spoustu dalších produktů pro sportovce a příznivce zdravé stravy, a tak si určitě vyberete.
Jak už asi chápete, když si dáte proteinové lívance z našeho receptu, nejen, že tělu dodáte potřebné živiny. Ale navíc budete delší dobu sytí. Proteiny jsou navíc slazené umělými sladidly, a tak pokrm rovnou osladí. Například čokoládové nebo vanilkové proteiny Hitec-Nutrition. Nemusíte tedy sahat po nezdravém bílém cukru.
Banánové lívance s proteinem
Banánové lívance jsou jednoduché a díky skvělé chuti tento recept užijete nejen k snídani, ale i jako pochoutku během dne. Například lehkou svačinku. Jsou totiž dobré i samy o sobě, nemusíte je ničím mazat.
Na banánové lívance s proteinem si připravte:
- 30 g proteinu (doporučujeme čokoládový nebo vanilkový)
- 80 g ovesných vloček
- 1 zralý banán
- 1 vejce
- lžičku skořice
TIP: Můžete využít veganský protein (například sójový, hrachový atd.)
Postup je následující:
- Rozmačkejte banán.
- Přidejte protein, vejce a vložky. Promíchejte.
- Přisypejte skořici a znovu pečlivě promíchejte.
- Rozehřejte pánev. Jako tuk využijte ghí nebo kokosový olej. Oba typy tuku vydrží vyšší teploty a nepřipalují se.
- Polévkovou lžící nabírejte těsto a vytvarujte na pánvi lívanečky. Pokud máte pánev přímo na lívance, o to je to pro vás jednodušší. Ale jelikož je toto těsto hustější, nehrozí, že se všude rozteče.
- Opečte dozlatova. A můžete servírovat.
Banánové lívance s proteinem nám nejvíc chutnají s oříškovými másly nebo bílým jogurtem s medem.
Proteinové lívance s celozrnnou moukou
Proteinové lívance s celozrnnou moukou se konzistencí podobají klasickým „nezdravým“ lívancům. Těsto je vláčné a úžasně lehounké.
Na proteinové lívance s celozrnnou moukou si připravte:
- 30 g proteinu (vanilkový je v tomto receptu skvělý)
- 50 g celozrnné mouky
- 2 vejce
- 140 g bílého jogurtu
- kypřící prášek
A postup je následující:
- V misce si smíchejte všechny sypké ingredience. Pečlivě promíchejte.
- Vyklepněte dovnitř vejce a přidejte jogurt. Na pomoc si můžete přizvat mixér s metličkami, ale pravděpodobně to zvládnete vše pečlivě promíchat sami vlastníma rukama.
- Pánev vymažte ghí nebo kokosovým olejem. Větší polévkovou lžíci na ni naneste těsto a vytvarujte lívanečky.
- Opečte dozlatova.
A je hotovo. Čím si tyto lívance nazdobit? Například čerstvým ovocem jako jsou jahody nebo maliny, zkrátka tím, co máte po ruce. A nakonec vše přelijte javorovým sirupem.