Lehoučká bábovka se sušeným ananasem a vlašskými ořechy

    Vaše rodina si vždy ráda smlsne na bábovce, ale už máte dost okoukaných rozinek a chtěli byste zkusit něco nového? Nebo má snad k vám domů přijít někdo, kdo rozinky nesnáší? I takových lidí běhá po světě spousta! Pokud patříte mezi jedny z nich, je nejvyšší čas ochutnat bábovku trochu jinak – tentokrát se svěžím tropickým ovocem.

    lehoučká bábovka se sušeným ananasem a vlašskými ořechy
    Zdroj: pixabay.com

    Kouzlo sušeného ananasu si zamilujete hned po prvním soustu

    Sušený ananas je krásně slaďoučký a na rozdíl od jiných druhů sušeného ovoce není tuhý a snadno se kouše. Oproti kandovanému ananasu není tak nacucaný cukrem a vaši bábovku pozvedne na úplně jinou úroveň.

    Sušeného ananasu doporučujeme koupit víc do zásoby! Je totiž bohatý na vitamín C, několik vitamínů skupiny B a další stopové prvky. Podpoří imunitu a harmonizuje trávení. Obdobně jako švestky pomáhá při zažívacích obtížích. A podle odborníků dokonce usnadňuje hubnutí! Takže po snědení této bábovky ani nebudete muset mít takové výčitky.

    Vlašské ořechy jsou hvězdou každého dezertu

    Bez vlašských ořechů by to nebyla ta pravá bábovka. Díky nim to nejen parádně křupe, ale navíc úžasně voní. Právem patří mezi nejoblíbenější oříšky vůbec. Obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, vitamíny skupiny B a vitamín E. A samozřejmě spoustu minerálů. Posilují činnost srdce, mozku, a navíc snižují vysokou hladinu cholesterolu. Pokud vás trápí, je na čase je zařadit pravidelně.

    A nyní už k samotnému receptu.


    Bábovka se sušeným ananasem a vlašskými ořechy

    Na tento dezert si připravte následující ingredience:

    •       125 g celozrnné hladké mouky
    •       1 kostku másla
    •       4 vejce
    •       200 g třtinového cukru
    •       půl pytlíčku prášku do pečiva
    •       1 balíček vanilkového cukru
    •       125 g bramborového škrobu (solamyl)
    •       špetka soli

    Těsto budeme dělit na polovinu a potom do něj přidávat následující:

    •       5 lžic ananasového džusu
    •       100 g sušeného ananasu
    •       100 g vlašských ořechů

    Formu budeme vymazávat máslem a vysypávat buď hrubou moukou nebo kokosem.


    Jak upéct bábovku se sušeným ovocem a vlašskými ořechy

    1.     Zapněte si troubu. Nechte ji vyhřát na 175 stupňů celsia.
    2.     Máslo nechte rozehřát, aby se s ním dobře pracovalo. Pokud jste ho právě vytáhli z lednice, můžete ho dát na chvilku do mikrovlnky.
    3.     Připravte si metličky a mixér. Do misky vyklepněte vejce, přidejte změklé máslo a přisypejte oba druhy cukru. Nezapomeňte na špetku soli. Vyšlehejte do hladké pěny bez hrudek másla.
    4.     V misce stranou smíchejte sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva a solamyl. Pečlivě promíchejte, aby se spojily dohromady.
    5.     Postupně sypké ingredience přisypávejte do hmoty z másla a vajec. Zapracovávejte mixérem do hladkého těsta.
    6.     Vymažte si formu na bábovku a vysypejte. Pokud použijete kokos, těsto tím krásně ovoníte. Ale někdo nemá kokos rád. V tom případě si vystačíte s obyčejnou hrubou moukou.
    7.     Těsto rozdělte na dvě poloviny. První půlku nalijte do formy.
    8.     Do druhé půlky nalijte džus a nasypejte do ní sušený ananas. Vlašské ořechy si předtím nadrťte, stačí vložit do pevnějšího pytlíku a válečkem na těsto proklepat. Pozor, jen lehce, nechceme z nich udělat prach. Vsypte do těsta, promíchejte a nalijte do formy. Uhlaďte špachtlí směrem ke krajům.
    9.     V tuto chvíli už trouba bude určitě dostatečně vyhřátá. Bábovku do ní strčte a pečte 45 minut. Na konci udělejte test pomocí špejle. Zapíchněte ji do těsta a pokud se na ni nelepí, bábovka je hotová a vy ji můžete vyndat z trouby.
    10.   Nechte vychladnout a potom vyklopte z formy.
    11.   Bábovku můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

    A je hotovo. Tato bábovka chutná dětem i dospělým. Skvěle se hodí jak ke studenému mléku, tak ke kakau, ale i čaji, kávě. Nebo prostě jen tak samotná. Přejeme dobrou chuť!