Jaká jídla jíst při low carb

O nízkosacharidových neboli low carb dietách se dnes mluví úplně všude. Líbí se vám představa rychlého hubnutí, které je bez práce a bez jojo efektu? Pak je ten pravý čas se do toho pustit. Prozradíme, jaká jídla jíst při low carb stravě.

jaká jídla jíst při low carb
Zdroj: pixabay.com

Pravidla low carb diety

Low carb diety jsou poslední dobou velice populární. Nejsou nijak složité, což je obrovská výhoda zejména pro ty z nás, kdo se ve výživě nijak neorientují. A při každé dietě ztroskotali na tom, že vlastně nevěděli, co jíst. Během low carb diety svůj jídelníček nijak dramaticky neměníte, až na jednu drobnost – omezíte sacharidy. U klasické low carb diety nesmíte denně sníst více 150 g této makroživiny.

Low carb diet je ale víc typů. Nejznámější je ketodieta. Během ní na sebe budete o trošičku přísnější. Denně nejíte více než 50 g sacharidů (někdy narazíte i na hranici 30 g). Ovšem výsledek je díky tomu rychlejší. Hubnete bez hladovění, a ani nemusíme sportovat. Během prvního týdne se dá zhubnout i o jednu konfekční velikost.

Podívejte se na recenzi Nejlepší ketodiety a najděte si tu pravou pro vás. U předem připravené ketodiety máte obrovskou výhodu v tom, že si nemusíte lámat hlavu s plánováním jídelníčku. Keto pokrmy máte během chvilky hotové, a tak zvládnete skloubit hubnutí s péčí o rodinu. Výrobci vám dodají balíček s kompletními jídly na dva týdny a více a vy se do toho můžete s chutí pustit!

Co se může jíst během low carb hubnutí?

Ať už se rozhodnete pro běžnou low carb, nebo přímo ketodietu, stravování bude vypadat víceméně stejně. To znamená téměř žádné sacharidy, ovoce a cukrovinky. Hlavní složkou stravy se stanou bílkoviny a tuky. Co si pod tím představit?

Bílkoviny jsou základ

Bílkoviny najdete zejména v masných a mléčných výrobcích, vejcích, rybách a mořských plodech. Pokud jste vegetariáni, sáhněte po tofu, seitanu, tempehu a jiných sójových výrobcích. Snažte se, aby strava nebyla jednostranná a vy jste každý den neměli to samé. Chutným zdrojem bílkovin jsou i proteinové drinky, proteinové omelety, pudingy či proteinové tyčinky bez cukru.

Ne všechny tuky jsou špatné!

Dříve jsme si všichni mysleli, že tuky do diety prostě nepatří. Jenže opak je pravdou. Zdravé a tělu prospěšné tuky bychom rozhodně neměli vynechávat. Nejen, že jsou důležité pro svaly a energii, ale i pro naše zdraví. Tuky z těch správných zdrojů pomáhají udržovat cholesterol ve správných hodnotách a snižují ten špatný. V některých typech low carb stravy dokonce tuky převažují.

Vyhněte se řepkovému a slunečnicovému oleji. Kupujte zastudena lisované produkty jako je lněný, sezamový a olivový. Jídla nesmažte, volte raději grilování, dušení či pečení. A vůbec nejlepší je olej použít až potom, co už máte uvařeno a jen jím pokrm zakápnout pro lepší chuť. Jaké další tuky konzumovat? Ořechy, semínka (lněné, konopné), tučné mořské ryby a tučnější maso typu vepřové.

Nezapomínejte na zeleninu

Zelenina je důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Konzumujte ji zasyrova nebo jen lehce upravenou v páře. Při dlouhodobém vaření se ničí cenné látky. Během low carb stravování vyhledávejte zeleninou v zelené barvě. Ta totiž obsahuje minimum sacharidů. Zásobte se špenátem, brokolicí, okurkou, cuketou. Ovšem i takový květák je skvělou volbou. Vykouzlíte z něj například báječnou low carb pizzu, kterou si můžete dopřát naprosto bez výčitek.

Mohu jíst během low carb přílohy?

Přílohy jsou právě sacharidy, kterým se máte vyhýbat. Sacharidy, to nejsou jen čokolády a dorty. Ale i těstoviny, rýže, brambory, kuskus, pečivo a další. Pokud je váš denní limit 150 g sacharidů, klidně si dejte menší porci přílohy.

Šikovnou alternativou jsou low carb verze příloh, například konjakové těstoviny. Ty neobsahují téměř žádné sacharidy. Uvaříte si z nich oblíbené boloňské špagety i asijské nudle. Nebo low carb pečivo. Trh je dnes plný zajímavých potravin, které jen čekají na to, až je vyzkoušíte.