Masová hnízda s houbovou náplní jsou vynikající, křehká a šťavnatá. Masový základ s příjemnou pikantní chutí je prostě ideální – velmi zajímavý, originální a doplněný voňavou houbovou náplní. Tento hlavní pokrm je zároveň jednoduchý a levný, ale na slavnostní tabuli je vždy hitem. Vaše rodina bude nadšená!
Co budeme potřebovat:
Složení masa:
- 800 g mletého masa (vepřové + hovězí)
- jedno vejce
- 100 g cibule
- sůl, koření (směs mletého pepře, mletého koriandru, mletého muškátového oříšku, kmínu) – podle chuti.
Na nádivku:
- 2 polévkové lžíce 15% fermentované smetany
- 1 lžíce mouky
- 150 ml vody
- 220 g žampionů + 6 kusů
- 100 g cibule
- směs soli, mletého pepře – podle chuti
- 100 g sýra min. 45 %
- 150 ml vody
-olej – na smažení.
Ostatní: asi 80 ml vody.
Pokrm jsme připravili na obdélníkovém plechu o velikosti 25-35 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte složení masa: Mleté maso vložte do hluboké mísy. Přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli, vejce, sůl a koření podle chuti. Tyto ingredience dobře promíchejte a prohněťte.
2. Směs nechte chvíli “odpočívat”.
3. Připravte náplň: Smíchejte zakysanou smetanu a mouku. Podle chuti přidejte vodu a mletý pepř. Znovu promíchejte.
4. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na malém množství oleje, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
5. Přidejte na kostičky nakrájené houby. Vše smažte, dokud se všechna tekutina z pánve neodpaří a houby nejsou hotové.
6. Přidejte smetanovou omáčku a podle chuti osolte. Za častého míchání vařte nádivku do zhoustnutí.
7. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
8. Tvarujte “hnízda”: Masovou směs rozdělte na 6 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky a položte je na máslem vymazaný plech.
9. Uprostřed každé masové kuličky udělejte důlek, vytvarujte jej rukama a upravte sklenicí navlhčenou vodou.
10. Do masových hnízd vložte náplň.
11. Do středu náplně každého “hnízda” zapíchněte žampion.
12. Povrch každého hnízda posypte středně velkým strouhaným sýrem. Do pánve nalijte asi 80 ml vody.
13. Pokrm pečte 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
14. Tuto pochoutku podávejte samotnou nebo s jakoukoli přílohou!
Přejeme vám dobrou chuť!