Masové kuličky plněné zelím jsou jednoduché a chutné! Opravdu je musíte vyrobit a vyzkoušet! Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Co budeme potřebovat:
Pro masovou směs:
- 500 g mletého masa (my jsme použili vepřové)
- jedna cibule
- sůl – podle chuti
- mletý koriandr – podle chuti
- 2-3 lžíce strouhanky
Na nádivku:
- polovina malého zelí
- půlka červené sladké papriky
- jedna cibule
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- čerstvá zelenina – podle chuti (my jsme použili petrželku)
– olej – na smažení.
Na ozdobu:
- 5-6 brambor
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- čerstvá zelenina – podle chuti
- 2-3 stroužky česneku
- 3-4 lžíce oleje
Jak budeme postupovat:
1. Připravte maso: Cibuli nastrouhejte na velkém struhadle a vložte ji do hluboké mísy. Přidejte strouhanku a promíchejte. Nechte je 5 minut působit: strouhanka tak absorbuje šťávu z cibule.
2. Přidejte mleté maso, sůl a mletý koriandr podle chuti. Velmi dobře promíchejte.
3. Připravte nádivku: Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Smažte na přiměřeném množství oleje, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout.
4. Zelí nakrájejte nadrobno a sladkou papriku na kostičky. Přidejte je na pánev. Zeleninu za občasného míchání smažte na středním plameni do změknutí.
5. Nakonec přidejte nasekanou zeleninu, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Vzniklou směs zamíchejte a stáhněte z ohně. Nechte vychladnout.
6. Vytvarujte karbanátky: Masovou směs rozdělte na 8 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.
7. Každou masovou kuličku položte na kousek potravinářské fólie a přitisknutím prstů z ní vytvarujte čtvercovou placičku. U jednoho okraje rozetřete 1-2 lžíce náplně.
8. Poté masovou placičku srolujte pomocí potravinářské fólie do kompaktního válečku a konce pevně slepte k sobě.
9. Poté můžete karbanátky jednoduše osmažit na oleji a podávat je s libovolnou přílohou.
10. My jsme je ale upekli v troubě s náplní: brambory jsme nakrájeli na tenká kolečka a ochutili je solí, mletým černým pepřem, nasekaným koprem, česnekem prolisovaným přes lis na česnek a olejem. Rozprostřela jsem je do hluboké pánve a na ně položila masové kuličky. Brambory a masové kuličky jsem pekla 35-40 minut v troubě předehřáté na 180-200 °C.
Přejeme vám dobrou chuť!