Krok za krokem vám představíme skvělý recept na neodolatelný citronový dort. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si tento zákusek.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 šálek polohrubé mouky (200 ml)
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 2-3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
- 100 g másla bez soli
- lžička soli
Krém:
- 3 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1-2 lžičky vanilkového extraktu nebo cukru
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 citronová šťáva
- trochu soli
Jak budeme postupovat:
1. Mouku prosejeme a smícháme s ořechy, moučkovým cukrem a solí. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a promíchejte elektrickým mixérem, měli byste získat drobivou směs! Použijte hlubokou mísu, aby se mouka nerozletěla do všech stran.
2. Pánev nebo zapékací misku vymažte olejem a vyložte mastným papírem. Směs protřepejte a lehkým přitlačením rovnoměrně pokryjte dno. Vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 C.
Použila jsem misku o rozměrech 30×23 cm. Mně vyšlo 16 koláčků a trochu mi jich zbylo, takže pokud děláte pro hosty nebo větší rodinu, klidně zdvojnásobte množství a použijte větší pekáč. Těsto a krém by měly mít po upečení koláčků poloviční tloušťku nebo poměr 1:2, aby těsto bylo tenčí než vrstva krému, a ne naopak
3. Po dokončení vyjměte a dejte stranou
4. Do hluboké mísy přidejte ingredience na krém a vše společně vyšlehejte elektrickým mixérem. Nalijte na upečené těsto a vraťte do trouby péct na dalších 15 minut.
5. Po dokončení vyjměte koláč z formy a nechte jej zcela vychladnout.
6. Vychladlý koláč nakrájejte na plátky a posypte moučkovým cukrem.
P.S. Tento recept je oblíbený v Evropě. Já jsem do krému přidala jen vlašské ořechy a vanilku, protože vždycky ráda něco obměním, ale samozřejmě ho můžete udělat i bez ořechů, jen z obyčejného křupavého těsta, nebo můžete přidat mleté mandle. Pokud chcete, můžete do krému přidat i trochu rumu.