35 praktických nápadů na místo pro pokojové rostliny. Využijte rohy, police, kuchyňské linky a trámy!

Pokojové rostliny obvykle končí například na komodě nebo na okně. Hrnce však můžeme umístit na mnoho dalších míst. Interiér můžeme oživit, vnést do něj kus přírody a zútulnit jinak nudná zákoutí našich bytů.

Jak vybrat správné místo pro pokojové rostliny podle světla?

Většina běžně pěstovaných pokojových rostlin pochází z tropických oblastí planety, často přímo z deštných pralesů. Proto by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření (i když v zimě to příliš nehrozí) a většina rostlin dává přednost rozptýlenému světlu daleko od okna.

Existují však i rostliny, kterým tma a vlhkost nevadí. Jsou vhodné do koupelen nebo kuchyní. Jedná se o odolné pokojové rostliny, které jsou často doslova nezničitelné. Ideální jsou nefrolepka nebo zamiokulkas, ale v každé místnosti se bude líbit i takové riasoguli zelené.


Mohlo by se Vám líbit: Vzali jsme obyčejnou pytlovinu a využili ji tímto skvělým způsobem k ochraně rostlin!

Jak vybrat místo podle velikosti rostliny?

Zatímco vzrostlé pokojové rostliny vyžadují prostor a nejlépe vyniknou, menším rostlinám se bude nejlépe dařit, pokud je uspořádáte do skupin například na policích nebo komodách. Případně si k nim můžete pořídit květinové stolky s více povrchy. Kaktusy jsou samostatnou kapitolou. Ty vypadají téměř vždy nejlépe ve větších skupinách. Rostou pomalu a až na výjimky jsou to menší pokojové rostliny. Můžete si s nimi hrát, pokaždé je rozmístit jinak a nikdy neuděláte chybu.

Jaká neobvyklá místa si vybrat?

Rohy: Umístěte sem zejména ty velké.

Police a knihovny u stropu: Ideální místo pro převislé pokojové rostliny. Když vedle zploštělých knih postavíte květináč, bude to vypadat skvěle!

Konferenční stolek: Obvykle na něj pokládáme kávu a knihy k prohlížení, ale můžete ho vylepšit i menší pokojovou rostlinou.

Kuchyně: Když na příborník umístíte květináč, kuchyň bude hned vypadat útulněji.

Trámy: Pokud bydlíte ve starším domě nebo v podkroví, kde jsou odhalené trámy, použijte je jako další police. Umístěte na ně rostliny a prostor se rázem promění v soukromou džungli.

Pokud se Vám tyto inspirace na zajímavá místa pro pokojové rostliny líbily, sdílejte článek i Vašim přátelům!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.