Oslaďte si všední den neuvěřitelně chutným tradičním perníkem. Konkrétně Marlene’s, a to bez másla. Její chuť se vám rozplyne na jazyku a Marlenky nebudete mít nikdy dost. V kombinaci s kávou nebo čajem je to naprosto úžasný dezert. Ačkoli se většina žen perníčkům vyhýbá kvůli zdlouhavé a složité přípravě, s touto Marlenkou se toho bát nemusíte. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý! Uvidíte, že si na této pochoutce pochutná celá rodina.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g mletých ořechů
- 200 g cukrové moučky
- 3 lžíce medu
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
Na krém:
- 250 g krystalového cukru
- 120 g mletých ořechů
- 200 ml mléka
- 60 ml vody
- 3 polévkové lžíce škrobu
- 1 vejce + 2 lžíce cukru
- 160 g másla
- 600 ml smetany ke šlehání
- 2 sáčky vanilkového cukru
Jak budeme postupovat:
- Všechny ingredience smíchejte dohromady. Uhněteme jednolité těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 2 dny do chladničky. Po dvou dnech vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na pět stejných dílů.
- Každý plátek potřete trochou oleje a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Každý plech pečte na plechu o rozměrech 33 x 22 cm. Tloušťka každého plátku by měla být přibližně 5 mm. Každý plátek pečte 7 minut v troubě vyhřáté na 170 °C a nechte je všechny vychladnout.
- Nyní připravte krém. Cukr dejte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezkaramelizuje. Když zkaramelizuje, přidejte mléko a míchejte, dokud se zkaramelizovaný cukr nerozpustí. V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte škrob a vodu.
- Vzniklou směs přidejte ke karamelu. Na mírném ohni míchejte ještě několik minut. Poté je odložte stranou. Krém nechte vychladnout.
- Mezitím dobře vyšlehejte máslo a postupně do něj přidávejte studenou smetanu. Samostatně vyšlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem. Do karamelového krému vmíchejte dvě lžičky šlehačky.
- Do zbylé smetany vmíchejte mleté ořechy. A teprve nyní spojte celou ořechovou šlehačku s karamelovým krémem. Vyšlehejte do jednotné konzistence. Ponechte si 2-3 lžíce krému na ozdobu a zbytek rozdělte na čtyři stejné díly. Teď už stačí jen sestavit perníčky.
- Nakrájejte je na plátky a navrch dejte krém. Znovu nakrájejte a znovu krém. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny plátky a smetanu. Vrchní část perníku ozdobte krémem, který jste si odložili stranou.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento skvělý recept i Vašim přátelům!