Marlenka s nejlepší lahodnou chutí a vážně snadnou přípravou – skvěle se hodí ke kávě

Oslaďte si všední den neuvěřitelně chutným tradičním perníkem. Konkrétně Marlene’s, a to bez másla. Její chuť se vám rozplyne na jazyku a Marlenky nebudete mít nikdy dost. V kombinaci s kávou nebo čajem je to naprosto úžasný dezert. Ačkoli se většina žen perníčkům vyhýbá kvůli zdlouhavé a složité přípravě, s touto Marlenkou se toho bát nemusíte. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý! Uvidíte, že si na této pochoutce pochutná celá rodina.


Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g cukrové moučky
  • 3 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové šťávy

 Na krém:

  • 250 g krystalového cukru
  • 120 g mletých ořechů
  • 200 ml mléka
  • 60 ml vody
  • 3 polévkové lžíce škrobu
  • 1 vejce + 2 lžíce cukru
  • 160 g másla
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Jak budeme postupovat:

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Uhněteme jednolité těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 2 dny do chladničky. Po dvou dnech vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na pět stejných dílů.
  2. Každý plátek potřete trochou oleje a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Každý plech pečte na plechu o rozměrech 33 x 22 cm. Tloušťka každého plátku by měla být přibližně 5 mm. Každý plátek pečte 7 minut v troubě vyhřáté na 170 °C a nechte je všechny vychladnout.
  3. Nyní připravte krém. Cukr dejte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezkaramelizuje. Když zkaramelizuje, přidejte mléko a míchejte, dokud se zkaramelizovaný cukr nerozpustí. V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte škrob a vodu.
  4. Vzniklou směs přidejte ke karamelu. Na mírném ohni míchejte ještě několik minut. Poté je odložte stranou. Krém nechte vychladnout.
  5. Mezitím dobře vyšlehejte máslo a postupně do něj přidávejte studenou smetanu. Samostatně vyšlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem. Do karamelového krému vmíchejte dvě lžičky šlehačky.
  6. Do zbylé smetany vmíchejte mleté ořechy. A teprve nyní spojte celou ořechovou šlehačku s karamelovým krémem. Vyšlehejte do jednotné konzistence. Ponechte si 2-3 lžíce krému na ozdobu a zbytek rozdělte na čtyři stejné díly. Teď už stačí jen sestavit perníčky.
  7. Nakrájejte je na plátky a navrch dejte krém. Znovu nakrájejte a znovu krém. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny plátky a smetanu. Vrchní část perníku ozdobte krémem, který jste si odložili stranou.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento skvělý recept i Vašim přátelům!