Seznamte se s nanoSPACE. Rodinná firma z Česka dobývá svět nanotechnologií

Česká rodinná firma nanoSPACE působí na trhu už od roku 2012. Po celou dobu se věnuje velice atraktivní oblasti, která v posledních letech zažívá obrovský rozmach. Jedná se o nanotechnologie, které mohou zásadním způsobem vylepšit kvalitu lidských životů. seznamte se s nanospace. rodinná firma z Česka dobývá svět nanotechnologií

Ze začátku se v nanoSPACE zaměřovali především na produkty s nanovlákennou membránou, která mechanicky brání průniku roztočů. Drobné skulinky mezi nanovlákny jsou u speciálních povlaků, přikrývek a polštářů tak malé, že velikostně odpovídají zhruba tisícině lidského vlasu. Přes takto extrémně husté „síto“ se k alergikům a astmatikům nedostanou žádné dráždivé částice, což vede k téměř okamžitému zlepšení zdravotního stavu.

Od toho už byl jenom krůček k senzačnímu úspěchu. Psal se rok 2016, když společnost nanoSPACE představila jako první na světě unikátní protiroztočové povlečení a přikrývky z nanobavlny, ve kterých se podařilo zkombinovat funkčnost nanomateriálu s bavlněným saténem. 

Ale nezůstalo pouze u toho. Postupně se firma nanoSPACE rozrůstala a navazovala partnerství s ostatními společnostmi z oblasti nanotechnologií napříč Českou republikou. Díky tomu si dneska můžete na e-shopu nanoSPACE vybrat z více než 120 nanoproduktů z oblasti:

  • ochranných pomůcek
  • kosmetiky 
  • ložního prádla pro alergiky a astmatiky
  • oblečení s protizápachovou úpravou
  • samočisticích nátěrů 
  • a dalších

Zlomový rok 2020 přinesl raketový růst o 4 600 %

Už před rokem 2020 jste si mohli u nanoSPACE koupit nanoroušky, nanorespirátory a speciální nanošátky s perfektními ochrannými vlastnostmi. Jenže až do příchodu koronavirové pandemie se jednalo pouze o okrajový sortiment, o který se zajímalo minimum zákazníků.

To se změnilo po prvních zprávách o šíření koronaviru v Asii. Počet nákupů začal postupně růst, ale opravdová nákupní horečka propukla ihned po oznámení vládních opatření proti šíření onemocnění covid-19. Najednou prodeje ochranných nanoprostředků vystřelily na tisíce kusů denně.

Během roku 2020 v nanoSPACE prodali:

  • přes 1 milion nanoroušek
  • 250 tisíc nanorespirátorů 
  • desetitisíce antivirových šátků

Mezi lidmi postupně rostlo povědomí o značce, což mělo pozitivní dopad i na prodeje dalších nanoproduktů. Rodinná společnost nanoSPACE tak v době pandemie meziročně vyrostla o neuvěřitelných 4 600 %. To znamená, že roční obrat se v roce 2020 pohyboval na úrovni 128 milionů korun.

seznamte se s nanospace. rodinná firma z Česka dobývá svět nanotechnologií

Budoucnost ve znamení nanotechnologií

Provozní ředitelka Lucie Konečná očekává, že rok 2021 bude pro nanoSPACE znovu rekordní. Průběžná čísla naznačují, že firma letos dosáhne minimálně dvojnásobného obratu. Vedení společnosti si navíc správně vyhodnotilo, že pandemie nebude trvat věčně, a proto získané peníze rozumně investovalo do vývoje nových nanoproduktů, rozšíření skladů a zefektivnění logistiky.

Postupně se začíná odhalovat potenciál nanotechnologií, o kterém ještě do nedávna vědělo pouze několik nadšenců do inovací. Dneska už ale není pochyb, že nanosvět má před sebou zářnou budoucnost. Stále více lidí projevuje zájem o různé „vychytávky“ do domácností. 

Pozornost zákazníků se v posledních měsících obrátila například ke speciálním samočisticím nátěrům s nanočásticemi oxidu titaničitého (TiO2), které za pomoci světla dokážou efektivně čistit okolní prostředí i vlastní povrch. Podobně lidem neunikla ani existence náplastí s nanočásticemi stříbra, které brání zánětům a urychlují hojení ran.

Přestože to jsou všechno úžasné produkty, stále se jedná pouze o vrchol ledovce. Do budoucna se nepochybně můžeme těšit na celou řadu dalších nanoproduktů, které nám všem ulehčí životy.

I malá země ze srdce Evropy může být velmoc 

A právě rodinná firma nanoSPACE může hrát důležitou roli na poli nanotechnologií i celosvětově. Už dnes se postupně začíná prosazovat na zahraničních trzích. Přes Amazon a obchodní partnery prodává v Německu, Francii, Itálii, Španělsku i Anglii.

Skvělou práci ale společnost odvádí také doma v České republice. NanoSPACE je zakládajícím členem Asociace nanotechnologického průmyslu ČR a aktivně se podílí i na edukaci veřejnosti v oblasti nanoproduktů. Snaží se rozšířit povědomí o moderním odvětví, ve kterém Česká republika už v minulosti zaznamenala slušné úspěchy a dnes bez přehánění patří mezi světové velmoci.

Místní společnosti jsou autory mnoha patentů, na základě kterých se vyrábí nanoprodukty i na opačné straně zeměkoule. A v Liberci se dokonce v roce 2004 podařilo sestavit úplně první stroj pro průmyslovou výrobu nanovláken na světě.

Pevně věříme, že i v budoucích letech se české společnosti udrží na vrcholu.