Vybíráme vysavač do domácnosti

Každá hospodyňka ocení mít po ruce několik spolehlivých domácích spotřebičů. Vedle mopu a zvlhčovače pro lepší vzduch v domácnosti oceníme mít k dispozici také vysavač, po kterém sáhneme vždy, když něco rozsypeme nebo když se pustíme do pravidelného sobotního úklidu. Že vám takový vysavač chybí? Je načase vybrat ten pravý. 

Aktuální nabídka na trhu zahrnuje opravdu velké množství vysavačů. Liší se nejen svou cenou, ale také funkcemi, které nabízí. Pojďme se seznámit s těmi, na které narazíte nejčastěji a odhalme si jejich pozitivní i stinné stránky. 

robot vacuum cleaner 3786243 1280
Zdroj: pixabay.com

Sáčkové vysavače jako stará známá klasika

I když jich na trhu není mnoho, stále se zde najdou. Řeč je konkrétně  sáčkových vysavačích, které však nejsou ničím moderním ani nejsou technologickým výkřikem. Mluvíme o staré známé klasice, která je funkční, ale ničím neohromí ani nenadchne. 

Základní modely jsou však velice levné, což potěší keramické prasátko střežící rodinný rozpočet. Pořídit je lze i do tisícikoruny. Ovšem nízká cena se negativně projevuje na výkonu vysavače. Ten je prakticky na bodě mrazu. A není příslušenství, které by výkon zvýšilo. 

Akumulátorové vysavače jsou nástupcem sáčkových verzí

I proto se pozornost spíše upíná na takzvané akumulátorové vysavače, které můžeme označit za ruční. Aniž byste je zapojovali do zásuvky, můžete se s nimi “prohánět” po celé domácnosti. Zpravidla v sobě mají zabudovaný menší vysavač, který pomocí jednoho cvaknutí vyjmete a použijete k vysátí špatně dostupných rohů místností. 

Výhodou těchto modelů je jejich praktičnost i to, že zabírají minimum místa. Nemusíte pro ně vyhrazovat speciální místo ve spíži, hravě se schovají třeba za závěs  v obývacím pokoji. Na druhou stranu je musíte dobíjet. To se ale nejeví jako velká nevýhoda. 

Robotické vysavače jako výkřik moderní doby

Naprostým hitem dnešní doby je robotický vysavač. Drobný, malý a tichý společník, který zastane práci za vás. Pokud jste si v minulosti říkali, že nikdy do svého domova nepustíte žádného robota, tato vymoženost bude jistě výjimkou.

Zejména pokud máte časově náročnou práci a po příchodu domů nemáte chuť ani energii na úklid, oceníte mít tohoto drobného společníka po ruce. Zastane vysávání za vás a sám se poté přemístí do svého “domečku”, kde dobije baterky. 

Součástí sortimentu na trhu jsou také robotické vysavače s mopem, které zastanou rovnou dvě úklidové činnosti najednou. Jednou z nich je vysávání, druhou pak vytírání. V obou případech mluvíme o méně oblíbených aktivitách, které s radostí přenecháte spotřebiči. Nebo se snad mýlíme?

Víceúčelové vysavače pro občasné užití

I když jsou zmiňované tři druhy vysavačů nejatraktivnější a nejžádanější na trhu, seznam druhů tohoto domácího spotřebiče ani zdaleka nekončí. Za zmínku stojí i víceúčelová alternativa, která však není nic pro minimalistický interiér. Tento typ vysavačů je opravdu prostorný a většinou se používá jenom párkrát do roka. I proto se většina lidí přiklání k víkendové výpůjčce. Rozměry ani cena nejsou zrovna to, co by vysavači hrálo do karet.

Na druhou stranu je nepřekonatelný při čištění koberců a potahů. Umí totiž i šamponovat, nejen vysávat jako výše uvedené verze. 

Antibakteriální pro alergiky i astmatiky

Že je vaše domácnost plná astmatiků a alergiků? Pak úklid nesmíte podceňovat, v opačném případě by se vám špatně spalo. Abyste použitím vysavače nerozvířili jenom haldy prachu na policích, vyplatí se investovat do antibakteriálního modelu. Ano, i takový existuje. 

Jeho hlavními přednostmi je, že umí dezinfikovat tkaniny, matrace i čalounění. Je vybavený dezinfekční UV lampou, díky které zničí bezmála sto procent všech bakterií, alergenů i roztočů.