Domácí koláče s tvarohem, rybízem a malinami: Sladká letní vzpomínka!

Zdroj: Renata Fischerová

Připravte si domácí kynuté koláče s bohatou tvarohovou náplní a čerstvým ovocem ze zahrádky. Díky jemnému těstu, aromatické vanilce a citronové kůře se koláče stávají naprosto neodolatelnou pochoutkou.

Co budete potřebovat?

Na kynuté těsto:

  • Hladká mouka: 500 g
  • Vlažné mléko: 250 ml
  • Čerstvé droždí: 20 g
  • Žloutky: 4 ks
  • Cukr: 100 g
  • Vanilkový cukr: 1 balení
  • Olej: 200 ml
  • Sůl: 1 lžička
  • Citronová kůra: (z ½ citronu)
  • Muškátový oříšek: (trocha strouhaného, volitelné)

Na tvarohovou náplň:

  • Tvaroh v kostce: 1 ks (ideálně tučný)
  • Vejce: 1 ks
  • Moučkový cukr: (dle chuti)
  • Vanilkový cukr: 1 balení
  • Citronová kůra: (z ½ citronu)
  • Pudinkový prášek: 1 lžíce (na zahuštění)

Na dokončení:

  • Ovoce: rybíz, maliny (nebo jiné)
  • Vejce: 1 ks (na potření)

Jak na to krok za krokem?

1) Kvásek a těsto: Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem, solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidejte žloutky, olej a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.

2) Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu. V polovině kynutí těsto propracujte a nechte kynout dál.

3) Tvarohová náplň: V misce smíchejte tvaroh s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Vše vyšlehejte do hladké náplně.

4) Sestavení koláčů: Z vykynutého těsta vytvořte menší bochánky, které položíte na plech s pečicím papírem. Doprostřed každého koláče udělejte důlek a naplňte ho tvarohem. Na tvaroh naskládejte ovoce.

5) Pečení: Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, nebo dokud nezezlátnou.

Tipy pro perfektní výsledek

  • Kvalitní droždí a dostatečný čas na kynutí jsou klíčové pro nadýchané těsto.
  • Tvaroh by měl být tučný, dodá náplni lepší chuť a krémovitost.
  • Pudinkový prášek v náplni zajistí, že tvaroh nevyteče.
  • Čerstvé ovoce je to nejlepší, ale můžete použít i mražené, jen je nechte chvíli povolit a slijte přebytečnou vodu.

Vyzkoušejte také:

Litý koláč se švestkami a jahodami: Vláčný letní hit se zakysanou smetanou!

Připravte si tyto domácí stánkové langoše: Křupavá klasika, která potěší!

Bulharské brambory s mletým masem: Vrstvená dobrota, která vás dostane!

Nadýchané vdolky s povidly a sněhem: Návrat ke klasice, která nikdy neomrzí!

Závěr

Užijte si tyto voňavé a nadýchané koláče, které jsou ideální pro každou příležitost. Jsou skvělé teplé i studené.