
Připravte si domácí kynuté koláče s bohatou tvarohovou náplní a čerstvým ovocem ze zahrádky. Díky jemnému těstu, aromatické vanilce a citronové kůře se koláče stávají naprosto neodolatelnou pochoutkou.
Co budete potřebovat?
Na kynuté těsto:
- Hladká mouka: 500 g
- Vlažné mléko: 250 ml
- Čerstvé droždí: 20 g
- Žloutky: 4 ks
- Cukr: 100 g
- Vanilkový cukr: 1 balení
- Olej: 200 ml
- Sůl: 1 lžička
- Citronová kůra: (z ½ citronu)
- Muškátový oříšek: (trocha strouhaného, volitelné)
Na tvarohovou náplň:
- Tvaroh v kostce: 1 ks (ideálně tučný)
- Vejce: 1 ks
- Moučkový cukr: (dle chuti)
- Vanilkový cukr: 1 balení
- Citronová kůra: (z ½ citronu)
- Pudinkový prášek: 1 lžíce (na zahuštění)
Na dokončení:
- Ovoce: rybíz, maliny (nebo jiné)
- Vejce: 1 ks (na potření)
Jak na to krok za krokem?
1) Kvásek a těsto: Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem, solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidejte žloutky, olej a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
2) Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu. V polovině kynutí těsto propracujte a nechte kynout dál.
3) Tvarohová náplň: V misce smíchejte tvaroh s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Vše vyšlehejte do hladké náplně.
4) Sestavení koláčů: Z vykynutého těsta vytvořte menší bochánky, které položíte na plech s pečicím papírem. Doprostřed každého koláče udělejte důlek a naplňte ho tvarohem. Na tvaroh naskládejte ovoce.
5) Pečení: Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, nebo dokud nezezlátnou.
Tipy pro perfektní výsledek
- Kvalitní droždí a dostatečný čas na kynutí jsou klíčové pro nadýchané těsto.
- Tvaroh by měl být tučný, dodá náplni lepší chuť a krémovitost.
- Pudinkový prášek v náplni zajistí, že tvaroh nevyteče.
- Čerstvé ovoce je to nejlepší, ale můžete použít i mražené, jen je nechte chvíli povolit a slijte přebytečnou vodu.
Vyzkoušejte také:
Litý koláč se švestkami a jahodami: Vláčný letní hit se zakysanou smetanou!
Připravte si tyto domácí stánkové langoše: Křupavá klasika, která potěší!
Bulharské brambory s mletým masem: Vrstvená dobrota, která vás dostane!
Nadýchané vdolky s povidly a sněhem: Návrat ke klasice, která nikdy neomrzí!
Závěr
Užijte si tyto voňavé a nadýchané koláče, které jsou ideální pro každou příležitost. Jsou skvělé teplé i studené.











































