Kdo by odolal kombinaci vláčného medového těsta, bohaté čokoládové polevy a jemného kokosu? Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem, známé také jako „čupavci“, jsou tradičním dezertem, který se hodí na každou příležitost – od rodinných oslav až po běžné odpolední mlsání. Tento recept je jednoduchý na přípravu, ale výsledek je neuvěřitelně efektní a chutný. Připravte si tyto kostky a užijte si sladkou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 50 g medu
- 200 ml mléka
- 50 ml oleje
- 1 vejce
- špetka soli
Poleva:
- 250 g másla
- 200 ml mléka
- 220 g cukru krystal
- 50 g holandského kakaa
- 1 lžička mleté skořice
Na obalení:
- Strouhaný kokos (dle potřeby)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava koláče:
V míse smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
Pak přidejte med, mléko, olej a vejce. Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
Připravené těsto nalijte do středně velkého plechu vyloženého pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Po upečení nechte těsto zcela vychladnout.
2. Příprava polevy:
V hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Přidejte mléko, cukr, kakao a skořici.
Směs za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte několik minut, dokud poleva lehce nezhoustne.
3. Dokončení:
Upečený korpus vyklopte z plechu a ořízněte okraje, aby byly rovné. Nakrájejte těsto na menší čtverce nebo obdélníky.
Vidličkou uchopte každý kousek, ponořte jej celý do čokoládové polevy a poté obalte ve strouhaném kokosu. Hotové kostky nechte chvíli zatuhnout.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Skladování: Kostky skladujte v uzavřené dóze na chladném místě, aby zůstaly dlouho čerstvé.
- Vylepšení polevy: Pro intenzivnější čokoládovou chuť přidejte do polevy pár kostiček kvalitní hořké čokolády. Poleva bude hustší a plnější.
- Namáčení bez nepořádku: Při máčení kostek do polevy použijte dvě vidličky. Ušetříte si práci a obalení bude rovnoměrnější.
- Rychlejší varianta: Pokud nemáte čas na obalování kostek, můžete nalít polevu přímo na upečený korpus, posypat kokosem a nechat ztuhnout. Pak stačí jen nakrájet.