Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem – recept od Lucie Petráškové

Kdo by odolal kombinaci vláčného medového těsta, bohaté čokoládové polevy a jemného kokosu? Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem, známé také jako „čupavci“, jsou tradičním dezertem, který se hodí na každou příležitost – od rodinných oslav až po běžné odpolední mlsání. Tento recept je jednoduchý na přípravu, ale výsledek je neuvěřitelně efektní a chutný. Připravte si tyto kostky a užijte si sladkou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem - recept od Lucie Petráškové
Zdroj: Lucie Petrášková

Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g medu
  • 200 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
Poleva:
  • 250 g másla
  • 200 ml mléka
  • 220 g cukru krystal
  • 50 g holandského kakaa
  • 1 lžička mleté skořice

Na obalení:

  • Strouhaný kokos (dle potřeby)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava koláče:

V míse smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.

Pak přidejte med, mléko, olej a vejce. Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Připravené těsto nalijte do středně velkého plechu vyloženého pečicím papírem.

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Po upečení nechte těsto zcela vychladnout.

2. Příprava polevy:

V hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Přidejte mléko, cukr, kakao a skořici.

Směs za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte několik minut, dokud poleva lehce nezhoustne.

3. Dokončení:

Upečený korpus vyklopte z plechu a ořízněte okraje, aby byly rovné. Nakrájejte těsto na menší čtverce nebo obdélníky.

Vidličkou uchopte každý kousek, ponořte jej celý do čokoládové polevy a poté obalte ve strouhaném kokosu. Hotové kostky nechte chvíli zatuhnout.

Přejeme dobrou chuť!

Chorvatské kostky v čokoládě s kokosem - recept od Lucie Petráškové
Zdroj: Lucie Petrášková

Tipy:

  • Skladování: Kostky skladujte v uzavřené dóze na chladném místě, aby zůstaly dlouho čerstvé.
  • Vylepšení polevy: Pro intenzivnější čokoládovou chuť přidejte do polevy pár kostiček kvalitní hořké čokolády. Poleva bude hustší a plnější.
  • Namáčení bez nepořádku: Při máčení kostek do polevy použijte dvě vidličky. Ušetříte si práci a obalení bude rovnoměrnější.
  • Rychlejší varianta: Pokud nemáte čas na obalování kostek, můžete nalít polevu přímo na upečený korpus, posypat kokosem a nechat ztuhnout. Pak stačí jen nakrájet.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.