Domácí francouzský krémeš: Klasický recept na oblíbený dezert

Přineste si kousek Francie přímo do své kuchyně s tímto klasickým receptem na domácí francouzský krémeš. Tento oblíbený dezert, známý svou jemnou a vzdušnou texturou, je dokonalou kombinací těsta a bohatého krému. Recept je srozumitelný a přístupný, takže i začínající pekaři mohou vytvořit dokonalý dezert, který si zamiluje každý.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

Francouzský krémeš

Co budeme potřebovat:

  • 2 listové těsta 30 x 24 cm

Pudinkový krém:

  • 1 litr mléka + 150 g cukru
  • 120 g pudinkový prášek (Zlatý Klas)
  • 2 lžíce hladké speciální mouky
  • 4 žloutky
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 100 g másla
  • 4 vaječné bílky + 1 lžíce cukru

Šlehačkový krém:

  • 500 ml rostlinné šlehačky
  • 12 g vanilkový cukr
  • 2 lžíce moučkový cukr
  • 500 ml šlehačky 33%

Čokoládová poleva:

  • 250 g hořká čokoláda nebo lupínky
  • 60 g kokosový olej

Jak budeme postupovat:

1. Připravte si listové těsta, které propíchejte vidličkou.

2. Pečte je v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava a po upečení přendejte na čistou plochu.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

3. Pudinkový krém: 2/3 mléka nalijte do hrnce na sporáku a 1/3 mléka nalijte do odměrky.

4. Do 1/3 mléka v odměrce nasypejte pudinkový prášek, přisypejte hladkou mouku a přidejte žloutky – promíchejte a vyšlehejte metličkou.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

5. Do mléka v hrnci na sporáku nasypejte cukr, přidejte vanilkovou pastu a přilijte scezenou pudinkovou směs – pořádně promíchejte a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření přidejte máslo – důkladně promíchejte.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

6. Do nádobky od robotického mixéru si nalijte vaječné bílky a přisypte cukr – vyšlehejte do bílé pěny a hotový krém přelijte do vyšlehaných bílku.

7. Vyšlehaný získaný pudinkový krém pěkně naneste, rozetřete a uhlaďte na upečené listové těsto a nechte vychladnout.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

8. Šlehačkový krém: Do nádoby si nalijte šlehačku – šlehejte a postupně během šlehání přisypejte vanilkový a moučkový cukr – pořádně vyšlehejte do krásné tuhé pěny.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

9. Následně si do jiné nádobky nalijte šlehačku 33% (Rajo) – vyšlehejte a vyšlehanou ji přendejte do první nádoby se šlehačkou – společně vyšlehejte do krásně tuhé bílé pěny.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

10. Vyšlehaný získaný šlehačkový krém pěkně naneste, rozetřete a uhlaďte na pudinkový krém a přiklopte druhým listovým upečeným těstem.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

11. Čokoládová poleva: Do menšího hrnce na sporáku si nasypejte čokoládové lupínky a přidejte kokosový olej – promíchejte a vařte na mírném ohni.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

12. Vařenou čokoládou polijte povrch listového těsta a uložte do lednice na ztuhnutí, podle potřeby.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts
francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

13. Francouzský krémeš podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.

francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts
francouzský krémeš - Ideální ke kávě!
Zdroj: LiViera Desserts

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: