Přineste si kousek Francie přímo do své kuchyně s tímto klasickým receptem na domácí francouzský krémeš. Tento oblíbený dezert, známý svou jemnou a vzdušnou texturou, je dokonalou kombinací těsta a bohatého krému. Recept je srozumitelný a přístupný, takže i začínající pekaři mohou vytvořit dokonalý dezert, který si zamiluje každý.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Francouzský krémeš
Co budeme potřebovat:
- 2 listové těsta 30 x 24 cm
Pudinkový krém:
- 1 litr mléka + 150 g cukru
- 120 g pudinkový prášek (Zlatý Klas)
- 2 lžíce hladké speciální mouky
- 4 žloutky
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 100 g másla
- 4 vaječné bílky + 1 lžíce cukru
Šlehačkový krém:
- 500 ml rostlinné šlehačky
- 12 g vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkový cukr
- 500 ml šlehačky 33%
Čokoládová poleva:
- 250 g hořká čokoláda nebo lupínky
- 60 g kokosový olej
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si listové těsta, které propíchejte vidličkou.
2. Pečte je v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava a po upečení přendejte na čistou plochu.
3. Pudinkový krém: 2/3 mléka nalijte do hrnce na sporáku a 1/3 mléka nalijte do odměrky.
4. Do 1/3 mléka v odměrce nasypejte pudinkový prášek, přisypejte hladkou mouku a přidejte žloutky – promíchejte a vyšlehejte metličkou.
5. Do mléka v hrnci na sporáku nasypejte cukr, přidejte vanilkovou pastu a přilijte scezenou pudinkovou směs – pořádně promíchejte a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření přidejte máslo – důkladně promíchejte.
6. Do nádobky od robotického mixéru si nalijte vaječné bílky a přisypte cukr – vyšlehejte do bílé pěny a hotový krém přelijte do vyšlehaných bílku.
7. Vyšlehaný získaný pudinkový krém pěkně naneste, rozetřete a uhlaďte na upečené listové těsto a nechte vychladnout.
8. Šlehačkový krém: Do nádoby si nalijte šlehačku – šlehejte a postupně během šlehání přisypejte vanilkový a moučkový cukr – pořádně vyšlehejte do krásné tuhé pěny.
9. Následně si do jiné nádobky nalijte šlehačku 33% (Rajo) – vyšlehejte a vyšlehanou ji přendejte do první nádoby se šlehačkou – společně vyšlehejte do krásně tuhé bílé pěny.
10. Vyšlehaný získaný šlehačkový krém pěkně naneste, rozetřete a uhlaďte na pudinkový krém a přiklopte druhým listovým upečeným těstem.
11. Čokoládová poleva: Do menšího hrnce na sporáku si nasypejte čokoládové lupínky a přidejte kokosový olej – promíchejte a vařte na mírném ohni.
12. Vařenou čokoládou polijte povrch listového těsta a uložte do lednice na ztuhnutí, podle potřeby.
13. Francouzský krémeš podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!