Tento recept je věnován všem milovníkům čokolády! Extra čokoládové a vláčné brownies s karamelovou polevou posypané nasekanými ořechy. Prostě mňamka!
Dezert má intenzivní vůni, chuť a lehce vlhkou strukturu, která vás vtáhne do gastronomického nebe! V tomto případě je důležité nenechat ho péct příliš dlouho!
Čokoládové brownies s karamelovou polevou:
Co budeme potřebovat:
- 100 g másla
- 90-100 g hořké čokolády (s minimálním obsahem kakaa 70 %)
- jednu tabulku hořké čokolády nakrájenou na malé kousky (1/3 tabulky – na polevu (asi ¼ šálku), zbytek přidejte do těsta (asi 1/3 šálku)
- 150 g cukru (¾ hrnku)
- 2 vejce
- 110 g mouky (¾ hrnku)
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu (nepovinné)
- ½ šálku karamelové polevy
- 1/3 šálku ořechů opražených v troubě nebo na suché pánvi
Jak budeme postupovat:
1) V hrnci rozpusťte máslo. Poté přidejte hořkou čokoládu nalámanou na kousky. Jakmile se začne rozpouštět, můžete vypnout oheň a míchat, dokud nebude hladká.
2) Vzniklou směs přelijte do mísy a nechte ji vychladnout, dokud nebude sotva vlažná (aby se nesrazila).
3) Hořkou čokoládu rozdrťte nožem. Rozdělte čokoládu na dvě části: 1/3 (na polevu) a 2/3 (na těsto).
4) Do teplé čokoládové směsi přidejte opražený cukr. Míchejte metličkou.
5) Postupně (jedno po druhém) vmíchejte vejce do směsi a pokaždé míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
6) Vmíchejte prosátou mouku a jedlou sodu. Pokud máte rádi vlhčí brownies, promíchejte těsto metličkou. Pokud máte raději sušší brownies jako tvarohový koláč, použijte mixér. Těsto nemíchejte dlouho.
7) Nakonec přidejte kousky hořké čokolády a promíchejte.
8) Těsto přeneste na čtvercový plech o rozměrech 20 x 20 cm vymazaný máslem a vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
9) Koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Pokud je pánev větší a koláč je tenčí, je třeba dobu pečení zkrátit. Nekontrolujte propečení párátkem!
10) Nechte vychladnout. Poté je přelijte karamelovou polevou (domácí nebo kupovanou).
11) Brownie posypeme opraženými a nasekanými vlašskými ořechy.
12) Hořkou čokoládu (odloženou stranou) rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Pomocí vidličky rozetřete polevu po povrchu koláčku a vytvořte náhodný lineární vzor.
13) Karamelovou a čokoládovou vrstvu nechte 2 hodiny ztuhnout. Koláč můžete uložit do chladničky.
14) Poté porcujte a podávejte.
Přejeme vám i vašim blízkým příjemné chvíle!