Masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Hledáte recept na slavnostní, ale přitom snadno připravitelné jídlo, které ohromí nejen chutí, ale i vzhledem? Vyzkoušejte tuto šťavnatou masovou roládu z mletého masa, plněnou mozzarellou a obalenou v křupavé pancettě.

Díky aromatickým bylinkám, sýru Pecorino a lahodné domácí rajčatové omáčce získáte dokonalé hlavní jídlo, které si zamiluje celá rodina.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce

Co budeme potřebovat:

Na masovou směs:

  • 4 krajíce chleba (namočené v mléce)
  • 700 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 jemně nastrouhaná mrkev
  • 4 houby (nakrájené nadrobno)
  • 2 šalotky (najemno nasekané)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 90 g sýra Pecorino (nastrouhaného)
  • 2 vejce
  • čerstvá nasekaná petrželka
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 3 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Ostatní:

  • 400 g pancetty (tenké plátky)
  • 200 g mozzarelly (plátky)

Na omáčku:

  • 1 šalotka (najemno nasekaná)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 ml pasírovaných rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • čerstvá bazalka
  • sůl a pepř podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Příprava masové směsi

Nejprve krajíce chleba namočte v mléce, nechte chvíli změknout a poté dobře vymačkejte.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

V míse smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, poté přidejte nakrájenou nadrobno šalotku, nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, nakrájené houby, vymačkaný chléb, nastrouhaný Pecorino, vejce, nasekanou petrželku, oregano, rozmarýn, sůl a černý mletý pepř.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Vše důkladně promíchejte, aby vznikla kompaktní a aromatická směs.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
2. Tvarování a vrstvení

Na fólii rozložte plátky pancetty tak, aby se částečně překrývaly a vytvořily souvislou vrstvu tvořící pevný základ.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Na pancettu do středu rovnoměrně rozprostřete masovou směs a jemně ji uhlaďte.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Do středu připravené pancettové vrstvy rozložte plátky mozzarelly a následně je zakryjte další vrstvou pancetty, aby vznikl kompaktní celek ve tvarů rolády.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Celou roládu pevně zafixujte kuchyňskými provázky, aby si uchovala svůj tvar a nerozpadla se při tepelné úpravě.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
3. Pečení

Vložte do pekáče a naaranžujte několik snítek čerstvého rozmarýnu pro vůni i efekt.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C (horní/spodní ohřev) dozlatova.

Poté zvýšte teplotu na 220 °C a dopékejte dalších 15 minut, aby povrch získal zlatavou a křupavou kůrku.

4. Příprava omáčky

Mezitím na pánvi zahřejte olivový olej, osmahněte na něm šalotku dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Vmíchejte rajčatový protlak a nechte krátce restovat, aby získal výraznější chuť.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Dále přidejte pasírovaná rajčata, lístky bazalky a sušené oregano. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a na mírném ohni omáčku jemně povařte asi 10 minut.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty
5. Servírování

Hotovou roládu nechejte krátce odpočinout, poté nakrájejte na porce.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Podávejte přelité čerstvě připravenou bylinkovou rajčatovou omáčkou.

Šťavnatá masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Zdroj: Mäsové Recepty

Tipy na vylepšení:

  • Místo mozzarelly můžete použít i jiný sýr s dobrou taveninou (např. goudu nebo uzený sýr).
  • Do masové směsi můžete přidat i nasekané olivy nebo sušená rajčata.
  • Omáčku můžete dochutit i špetkou cukru nebo chilli pro výraznější chuť

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: