Hledáte recept na slavnostní, ale přitom snadno připravitelné jídlo, které ohromí nejen chutí, ale i vzhledem? Vyzkoušejte tuto šťavnatou masovou roládu z mletého masa, plněnou mozzarellou a obalenou v křupavé pancettě.
Díky aromatickým bylinkám, sýru Pecorino a lahodné domácí rajčatové omáčce získáte dokonalé hlavní jídlo, které si zamiluje celá rodina.
Masová roláda s pancettou a mozzarellou v bylinkové rajčatové omáčce
Co budeme potřebovat:
Na masovou směs:
- 4 krajíce chleba (namočené v mléce)
- 700 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 jemně nastrouhaná mrkev
- 4 houby (nakrájené nadrobno)
- 2 šalotky (najemno nasekané)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 90 g sýra Pecorino (nastrouhaného)
- 2 vejce
- čerstvá nasekaná petrželka
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 3 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Ostatní:
- 400 g pancetty (tenké plátky)
- 200 g mozzarelly (plátky)
Na omáčku:
- 1 šalotka (najemno nasekaná)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml pasírovaných rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Příprava masové směsi
Nejprve krajíce chleba namočte v mléce, nechte chvíli změknout a poté dobře vymačkejte.
V míse smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, poté přidejte nakrájenou nadrobno šalotku, nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, nakrájené houby, vymačkaný chléb, nastrouhaný Pecorino, vejce, nasekanou petrželku, oregano, rozmarýn, sůl a černý mletý pepř.
Vše důkladně promíchejte, aby vznikla kompaktní a aromatická směs.
2. Tvarování a vrstvení
Na fólii rozložte plátky pancetty tak, aby se částečně překrývaly a vytvořily souvislou vrstvu tvořící pevný základ.
Na pancettu do středu rovnoměrně rozprostřete masovou směs a jemně ji uhlaďte.
Do středu připravené pancettové vrstvy rozložte plátky mozzarelly a následně je zakryjte další vrstvou pancetty, aby vznikl kompaktní celek ve tvarů rolády.
Celou roládu pevně zafixujte kuchyňskými provázky, aby si uchovala svůj tvar a nerozpadla se při tepelné úpravě.
3. Pečení
Vložte do pekáče a naaranžujte několik snítek čerstvého rozmarýnu pro vůni i efekt.
Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C (horní/spodní ohřev) dozlatova.
Poté zvýšte teplotu na 220 °C a dopékejte dalších 15 minut, aby povrch získal zlatavou a křupavou kůrku.
4. Příprava omáčky
Mezitím na pánvi zahřejte olivový olej, osmahněte na něm šalotku dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte.
Vmíchejte rajčatový protlak a nechte krátce restovat, aby získal výraznější chuť.
Dále přidejte pasírovaná rajčata, lístky bazalky a sušené oregano. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a na mírném ohni omáčku jemně povařte asi 10 minut.
5. Servírování
Hotovou roládu nechejte krátce odpočinout, poté nakrájejte na porce.
Podávejte přelité čerstvě připravenou bylinkovou rajčatovou omáčkou.
Tipy na vylepšení:
- Místo mozzarelly můžete použít i jiný sýr s dobrou taveninou (např. goudu nebo uzený sýr).
- Do masové směsi můžete přidat i nasekané olivy nebo sušená rajčata.
- Omáčku můžete dochutit i špetkou cukru nebo chilli pro výraznější chuť
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.