Domů Recepty

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich

Tento jablečný koláč s vanilkovým pudinkem spojuje jemnost krémové náplně, vláčné těsto a šťavnatá karamelizovaná jablka.

Je jednoduchý na přípravu, přesto působí slavnostně a elegantně – ideální dezert k nedělní kávě nebo pro chvíle, kdy chcete potěšit rodinu něčím domácím a voňavým. Mřížkový povrch dodá koláči krásný rustikální vzhled a při pečení provoní celou kuchyni vanilkou a karamelem.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 vejce (dodají těstu nadýchanost a pevnou strukturu)
  • 100 g cukru (lze nahradit třtinovým cukrem – dodá lehce karamelovou chuť)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze použít i vanilkový cukr nebo pravou vanilku)
  • 60 ml rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového nebo řepkového olej – zajistí vláčnost těsta)
  • 90 g bílého jogurtu (nejlépe hustého řeckého jogurtu – přidá vláčnost a jemně nakyslou chuť)
  • 270 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva

Na karamelizovaná jablka:

  • 4 jablka (např. Jonagold, Idared, Golden Delicious – lze použít i jakákoli, která máte – pokud jsou méně výrazná, karamelizace je krásně oživí)
  • 60 g másla (dodá jablkům plnost a jemnou máslovou chuť)
  • 60 g cukru (pro lehce karamelovou chuť)
  • šťáva z 1 citronu (dodá svěží kyselost a zabrání hnědnutí jablek)

Na pudink:

  • 1 vejce (zjemní texturu a spojí pudink)
  • 45 g cukru (pro oslazení)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (dodá jemnou vanilkovou vůni)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (zajistí zahuštění pudinku)
  • 240 ml mléka (plnotučné je ideální – dodá krémovou konzistenci)

Na dokončení:

  • 1 lžička moučkového cukru (na posypání)
  • špetka mleté skořice nebo drcených oříšků vlašských, lískových (na posypání povrchu pro chuť i vzhled, volitelně)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta

Do  větší mísy rozklepněte vejce a nasypte cukr.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Pomocí metličky (nebo elektrického šlehače) šlehejte vejce s cukrem, dokud směs nezvětší objem, nezbělá a nevytvoří nadýchanou pěnu – tento krok je klíčový pro jemnost a nadýchanost těsta.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Do vyšlehané pěny pomalu tenkým pramínkem přilévejte olej a krátce šlehejte, jen dokud se spojí se směsí.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich
Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Nakonec vmíchejte bílý jogurt, který dodá těstu vláčnost a jemně nakyslou chuť.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Jakmile je směs nadýchaná, přidejte několik kapek vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru) – díky tomu těsto získá jemnou vůni a příjemně nasládlou chuť.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Vše ještě krátce, ale důkladně promíchejte, aby se aroma rovnoměrně rozptýlilo.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Nakonec k tekuté směsi po částech přisypávejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva – prosévání zajistí, že se do těsta dostane více vzduchu a prášek do pečiva se rovnoměrně rozptýlí.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Míchejte jen tak dlouho, dokud se mouka zcela nespojí a nezůstanou žádné viditelné hrudky – výsledkem by mělo být hladké, polotekuté těsto, které se bude snadno lít do formy.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich
2. Příprava jablek

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostky.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Na pánvi rozpusťte máslo s cukrem, přidejte jablka a zakápněte citronovou šťávou.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich
Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Restujte na středním ohni 8–10 minut, až jablka změknou a získají zlatavě karamelový nádech.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Po restování sejměte z ohně a nechte vychladnout.

3. Příprava pudinku

V kastrůlku rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Přidejte kukuřičný škrob a postupně přilévejte mléko, aby nevznikly hrudky.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich
Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud krém nezhoustne do hladké konzistence.

Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich

Ihned přikryjte fólií položenou přímo na povrch, aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

4. Spojení jablek s těstem

Formu na pečení lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

Restovaná jablka přendejte do mísy, zalijte připraveným těstem a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně rozložila.

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich
Mřížkový koláč s karamelizovanými jablky a vanilkovým pudinkem – skvělá volba pro chladné podzimní dny, kdy potěší vůní i chutí
Zdroj: Immer Appetitlich
Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich
5. Vytvoření pudinkové mřížky

Pudink přendejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich

Na uhlazený povrch těsta vytlačujte souvislé pruhy těsta – nejprve podélně, poté příčně, aby vznikla pravidelná mřížka. Sáček veďte lehce a plynule, aby linie působily čistě, rovnoměrně a elegantně.

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich
6. Pečení

Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut, dokud povrch nezezlátne a těsto není propečené.

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich
7. Dokončení

Koláč nechte zcela vychladnout, lehce poprašte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.

Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich
Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich

💡Tipy na vylepšení

  • Koření do jablek: Při restování přidejte špetku skořice, mletého hřebíčku nebo kardamomu – dodají směsi hřejivou vůni a hlubší chuť.
  • Alkohol pro vůni: Lžička rumu nebo calvadosu (jablečného destilátu) – krásně podtrhne chuť jablek i pudinku.
  • Ořechová struktura: Nasekané vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle můžete přimíchat do těsta či posypat povrch před pečením.
  • Ovocný kontrast: Zkuste do jablek přidat hrst rozinek namočených v rumu nebo pár brusinek – pro svěží nakyslost.
  • Dekorace navrch: Před pečením můžete povrch posypat mandlovými lupínky či drobenkou – po upečení koláč působí slavnostněji.
Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky – vláčný a voňavý dezert
Zdroj: Immer Appetitlich

Dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: