
Tento jablečný koláč s vanilkovým pudinkem spojuje jemnost krémové náplně, vláčné těsto a šťavnatá karamelizovaná jablka.
Je jednoduchý na přípravu, přesto působí slavnostně a elegantně – ideální dezert k nedělní kávě nebo pro chvíle, kdy chcete potěšit rodinu něčím domácím a voňavým. Mřížkový povrch dodá koláči krásný rustikální vzhled a při pečení provoní celou kuchyni vanilkou a karamelem.
💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.
Mřížkový jablečný koláč s vanilkovým pudinkem a karamelizovanými jablky
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce (dodají těstu nadýchanost a pevnou strukturu)
- 100 g cukru (lze nahradit třtinovým cukrem – dodá lehce karamelovou chuť)
- 1 lžička vanilkového extraktu (lze použít i vanilkový cukr nebo pravou vanilku)
- 60 ml rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového nebo řepkového olej – zajistí vláčnost těsta)
- 90 g bílého jogurtu (nejlépe hustého řeckého jogurtu – přidá vláčnost a jemně nakyslou chuť)
- 270 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
Na karamelizovaná jablka:
- 4 jablka (např. Jonagold, Idared, Golden Delicious – lze použít i jakákoli, která máte – pokud jsou méně výrazná, karamelizace je krásně oživí)
- 60 g másla (dodá jablkům plnost a jemnou máslovou chuť)
- 60 g cukru (pro lehce karamelovou chuť)
- šťáva z 1 citronu (dodá svěží kyselost a zabrání hnědnutí jablek)
Na pudink:
- 1 vejce (zjemní texturu a spojí pudink)
- 45 g cukru (pro oslazení)
- 1 lžička vanilkového extraktu (dodá jemnou vanilkovou vůni)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (zajistí zahuštění pudinku)
- 240 ml mléka (plnotučné je ideální – dodá krémovou konzistenci)
Na dokončení:
- 1 lžička moučkového cukru (na posypání)
- špetka mleté skořice nebo drcených oříšků vlašských, lískových (na posypání povrchu pro chuť i vzhled, volitelně)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta
Do větší mísy rozklepněte vejce a nasypte cukr.

Pomocí metličky (nebo elektrického šlehače) šlehejte vejce s cukrem, dokud směs nezvětší objem, nezbělá a nevytvoří nadýchanou pěnu – tento krok je klíčový pro jemnost a nadýchanost těsta.

Do vyšlehané pěny pomalu tenkým pramínkem přilévejte olej a krátce šlehejte, jen dokud se spojí se směsí.


Nakonec vmíchejte bílý jogurt, který dodá těstu vláčnost a jemně nakyslou chuť.

Jakmile je směs nadýchaná, přidejte několik kapek vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru) – díky tomu těsto získá jemnou vůni a příjemně nasládlou chuť.

Vše ještě krátce, ale důkladně promíchejte, aby se aroma rovnoměrně rozptýlilo.

Nakonec k tekuté směsi po částech přisypávejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva – prosévání zajistí, že se do těsta dostane více vzduchu a prášek do pečiva se rovnoměrně rozptýlí.

Míchejte jen tak dlouho, dokud se mouka zcela nespojí a nezůstanou žádné viditelné hrudky – výsledkem by mělo být hladké, polotekuté těsto, které se bude snadno lít do formy.

2. Příprava jablek
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostky.

Na pánvi rozpusťte máslo s cukrem, přidejte jablka a zakápněte citronovou šťávou.


Restujte na středním ohni 8–10 minut, až jablka změknou a získají zlatavě karamelový nádech.

Po restování sejměte z ohně a nechte vychladnout.
3. Příprava pudinku
V kastrůlku rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka.

Přidejte kukuřičný škrob a postupně přilévejte mléko, aby nevznikly hrudky.


Za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud krém nezhoustne do hladké konzistence.

Ihned přikryjte fólií položenou přímo na povrch, aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Spojení jablek s těstem
Formu na pečení lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Restovaná jablka přendejte do mísy, zalijte připraveným těstem a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně rozložila.



5. Vytvoření pudinkové mřížky
Pudink přendejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

Na uhlazený povrch těsta vytlačujte souvislé pruhy těsta – nejprve podélně, poté příčně, aby vznikla pravidelná mřížka. Sáček veďte lehce a plynule, aby linie působily čistě, rovnoměrně a elegantně.

6. Pečení
Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut, dokud povrch nezezlátne a těsto není propečené.

7. Dokončení
Koláč nechte zcela vychladnout, lehce poprašte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.


💡Tipy na vylepšení
- Koření do jablek: Při restování přidejte špetku skořice, mletého hřebíčku nebo kardamomu – dodají směsi hřejivou vůni a hlubší chuť.
- Alkohol pro vůni: Lžička rumu nebo calvadosu (jablečného destilátu) – krásně podtrhne chuť jablek i pudinku.
- Ořechová struktura: Nasekané vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle můžete přimíchat do těsta či posypat povrch před pečením.
- Ovocný kontrast: Zkuste do jablek přidat hrst rozinek namočených v rumu nebo pár brusinek – pro svěží nakyslost.
- Dekorace navrch: Před pečením můžete povrch posypat mandlovými lupínky či drobenkou – po upečení koláč působí slavnostněji.

Dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Sypaný jablečný koláč hotový během chvilky
- Obrácený jablečný koláč – jednoduchý a rychlý recept
- Rychlé křupavé jablečné placky z listového těsta
Přečtěte si také:
- Inspirace na krásné zimní dekorace – Provoňte váš domov skořicí!
- Tento krémový koláč dobývá internet: listové těsto, pudink a minimum práce
- Česnekové slupky nepatří do koše: mají skvělé využití v každé domácnosti
- Vyzkoušejte tyto ZDRAVÉ čokoládové crinkles sušenky – Snadná příprava!
- Překrásné adventní dekorace, z kterých si každý vybere – Modrá, šedá či červená!













































