Domů Recepty

Mrkvový dort s tvarohovo-karamelovým krémem

Mrkvový dort s tvarohovo-karamelovým krémem
Zdroj: Veronika Langhansová

Tento lehký a vláčný dort spojuje jemnou chuť nastrouhané mrkve, oříšků a čokolády s nadýchaným krémem z tvarohu, šlehačky a karamelu. Je ideální pro milovníky zdravějších dezertů, kteří se nechtějí vzdát sladké tečky ke kávě. Díky kombinaci špaldové a kokosové mouky má příjemně jemnou strukturu a voní po skořici – jednoduše dezert, který potěší oko i chuťové pohárky.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Mrkvový dort s tvarohovo-karamelovým krémem

Co budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 3 středně velké mrkve (jemně nastrouhané)
  • ½ hrnku hladké špaldové mouky
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • ¾ hrnku oleje
  • cca 6 lžic čekankového sirupu (nebo podle chuti)
  • 1 lžičku skořice
  • hrst nasekaných lískových oříšků
  • cca 40 g 70% čokolády (nebo podle chuti)
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • 1 balení sýra Philadelphia (nebo jiného smetanového sýra)
  • čekankový sirup (podle chuti)
  • pár kapek čekankového topinku s příchutí slaného karamelu
  • nastrouhanou kůru z ½ citronu

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, vejce, žloutek, olej a čekankový sirup. V jiné míse promíchejte suché ingredience – špaldovou a kokosovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, nasekané oříšky a čokoládu. Spojte obě směsi dohromady a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2. Pečení:

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy (nebo vystlané pečicím papírem). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut – dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Nechte vychladnout.

👉 Náš tip: Zdravé mlsání – Jednoduchý recept na mrkvový koláč z ovesných vloček!

3. Příprava krému:

Vyšlehejte smetanu do polotuha, přidejte tvaroh a Philadelphii. Oslaďte čekankovým sirupem, přidejte čekankový topink se slaným karamelem a citronovou kůru. Krém našlehejte do hladka.

4. Dokončení a podávání:

Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete krém, posypte nastrouhanou čokoládou a nechte alespoň hodinu vychladit v lednici. Dort je nejlepší po několika hodinách, kdy se chutě propojí.

Zdroj: Veronika Langhansová

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: