Domů Recepty

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept

Zdroj: Klaudie von Fedor

Tento recept spojuje bohatou chuť zeleniny s jemným kuřecím masem, které se dusí v rajčatové omáčce. Je to jednoduché, syté a zdravé jídlo, které můžete připravit jak na rychlý oběd, tak na večeři. Díky použití tlakového hrnce je pokrm hotový za pár minut, ale přitom plný intenzivní chuti.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Zelenina v rajčatové omáčce s kuřecím masem

Co budeme potřebovat:

  • 2 menší kuřecí stehna (vyzkoušejte také šťavnatá kuřecí stehna v citronovo-smetanové omáčce)
  • 2 rajčata (použijete je také na přípravu pečené rajčatové polévky)
  • ½ dýně Hokkaido
  • 1 mrkev
  • ½ žluté papriky 
  • cuketu (vyzkoušejte i recept na Ratatouille s pečenou zeleninou)
  • 1 cibuli 
  • 2-3 stroužky česneku (nebo podle chuti, lze použít i sušený česnek)
  • 400 ml rajčatového protlaku (nebo pasírovaných rajčat)
  • olivový olej
  • sušené bylinky (já jsem použila oregano a bazalku – lze použít i čerstvé)
  • sůl, čerstvě mletý pepř (podle chuti)
⏱ Příprava: 15 min   🍲 Vaření: 20–25 min   ⏰ Celkem: ~40 min   👨‍👩‍👧‍👦 Porce: 3–4
Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava zeleniny:

Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky. Ostatní zeleninu nakrájejte na menší kousky.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Základ omáčky:

Na olivovém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přidejte dýni Hokkaido a mrkev, krátce opečte. Poté přidejte papriku, cuketu a rajčata.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Dochucení a přidání masa:

Osolte, opepřete a přidejte sušené bylinky.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Zalijte rajčatovým protlakem nebo pasírovanými rajčaty a podle potřeby dolejte trochu vody – množství omáčky si upravte podle chuti.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Do zeleninové směsi vložte kuřecí stehna, uzavřete tlakový hrnec a vařte cca 10–15 minut, dokud maso a zelenina nezměkne.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Podávání:

Hotový pokrm servírujte s opečeným chlebem nebo těstovinami. Chutná skvěle i druhý den, kdy se chutě ještě více propojí.

Rajčatovo-zeleninová omáčka s kuřecími stehny – snadný a chutný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Více zeleniny: K zelenině můžete přidat i lilek, fazolové lusky nebo brokolici. Pokrm bude barevnější a ještě výživnější.
  • Krémovější konzistence: Pokud chcete jemnější omáčku, vmíchejte na závěr lžíci zakysané smetany nebo ricotty – zjemní chuť a dodá krémovost.
  • Servírování: Podávejte nejen s pečivem, ale i s kuskusem, bulgurem nebo jáhly – vytvoříte zajímavější a zdravější přílohu.
  • Hustší omáčka: Pokud chcete, aby měla omáčka hustší konzistenci, přidejte při vaření lžíci červené čočky – nejen zahustí, ale i obohatí jídlo o bílkoviny.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!