Domů Recepty

Medové řezy s jablky – nadýchaný moučník plný vůně a chutí

Vynikající recept na medové řezy.
Vynikající recept na medové řezy. Zdroj:
Milujete dezerty, které spojují sladkost medu, vůni skořice a jemnost jablek? Medové řezy s jablky jsou přesně tím pravým. Jemné medové těsto, šťavnatá jablečná náplň s rozinkami a ořechy a na závěr čokoládová poleva – to je kombinace, která nadchne nejen vaši rodinu, ale i hosty. Navíc chutná ještě lépe, když se nechá uležet do druhého dne.

Ingredience na těsto

  • 1/2 Hery (nebo másla)
  • 2 lžíce medu
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 500 g polohrubé mouky

Ingredience na náplň

  • Jablka (nastrouhaná a podušená)
  • Hrst rozinek
  • Hrst mletých nebo nasekaných ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice

Na dokončení

  • Čokoládová poleva dle chuti

Postup přípravy

1) Rozpusťte Heru s medem, cukrem a mlékem. Do vlažné směsi přidejte vejce a sodu.

2) Přisypte mouku a vypracujte hladké těsto.

3) Těsto rozdělte na dva díly, vyválejte a upečte dva pláty. Nechte je vychladnout.

4) Připravte si náplň: jablka poduste s cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem, přidejte ořechy a rozinky. Nechte vychladnout.

5) Na první plát těsta rozetřete jablečnou směs, přiklopte druhým plátem a zatěžkejte.

6) Polijte čokoládovou polevou a nechte uležet do druhého dne, aby se chutě propojily.

Tipy pro ještě lepší řezy

  • Pro výraznější chuť přidejte do náplně kapku rumu.
  • Pokud máte rádi jemnější dezerty, můžete jablka oloupat. Pro rustikální chuť je nechte se slupkou.
  • Řezy chutnají nejlépe druhý den – proto je dobré je připravit předem.

Vyzkoušejte další recepty

Závěr

Medové řezy s jablky jsou krásně nadýchané, šťavnaté a voňavé.
Skvěle se hodí jako dezert na rodinné oslavy, sváteční chvíle, ale i jen tak ke kávě. A jejich výhoda? Čím déle odleží, tím jsou chutnější. Vyzkoušejte tento tradiční recept a nechte se okouzlit kombinací medu, jablek a čokolády.