
Tento koláč patří k oblíbeným dezertům, protože je jednoduchý na přípravu, jemný a úžasně sladký díky salku. Spojení nadýchaného piškotu, máslového krému a lehké šlehačky tvoří dokonalý dezert na sváteční stůl i rodinné posezení. Vrch můžete dozdobit čokoládou, oříšky nebo ovocem podle chuti. Pojďme na recept!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!
Piškotový zákusek se salkem a šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Piškotové těsto:
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru (nebo krystalového, třtinového)
- vanilinový cukr (nebo vanilkový)
- 50 ml oleje (slunečnicový nebo olivový, případně rozpuštěné máslo)
- 50 ml mléka (použijte ho i v receptu na čokoládový pudinkový závin)
- 100 g polohrubé mouky (někdy ji kombinuji i s hladkou)
- ½ balíčku prášku do pečiva (ze zbytku balení si upečte rychlý švestkový koláč se skořicovou vůní)

Krém:
- ½ konzervy salka (karamelového nebo klasického)
- 110 g másla (pokud chcete, aby byl krém pevnější, použijte více másla, mně trochu vytékal)

Vrchní vrstva:
- 2 balení smetany ke šlehání (kupte si je více a vyzkoušejte také nepečený malinový řez s mascarpone a želatinou)
- 1 balíček ztužovače šlehačky (lze ho vynechat)
- práškový cukr (podle chuti, já jsem použila 2 lžičky)

Jak budeme postupovat:
1. Piškotové těsto:
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilinovým cukrem do husté pěny a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Pak přilijte olej a mléko, krátce prošlehejte.

Poté vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Nakonec zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků.

Těsto rozetřete na formu (moje měla 29 cm) nebo plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud není piškot zlatavý. Nechte vychladnout.

2. Krém:
Máslo vyšlehejte do pěny a postupně po lžících zašlehávejte salko.

Krém rozetřete na vychladlý piškot a koláč dejte do lednice na 1-2 hodiny.

3. Šlehačka:
Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a trochou práškového cukru do tuha.

Rovnoměrně ji natřete na máslovo-salkový krém.

4. Dokončení:
Vrch posypte strouhanou čokoládou nebo dozdobte podle fantazie.

5. Podávání:
Koláč podávejte dobře vychlazený – nejlépe po několika hodinách v lednici, kdy se chutě krásně propojí. Hodí se ke kávě i jako dezert po slavnostním obědě.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Ovoce: Na šlehačku můžete dát čerstvé ovoce (jahody, maliny, banán), koláč bude působit svěže a slavnostně.
- Ochucení salka: Můžete přidat lžičku instantní kávy, kakaa nebo nastrouhanou čokoládu.
- Lehčí verze: Máslo nahraďte mascarpone nebo tvarohem, krém bude jemnější a méně tučný.
- Kakaové piškotové těsto: Do těsta přidejte 1–2 lžíce kakaa, vznikne jemný čokoládový základ.
- Ořechy: Na šlehačku posypte pražené nasekané lískové ořechy, mandle nebo pistácie. Do piškotu můžete vmíchat hrst mletých vlašských ořechů – těsto bude voňavé a hutnější.
VIDEO NÁVOD:
Přečtěte si také:
- Recept na zdravé cuketové placičky připravené za pár minut: Chutnají skvěle!
- Pochoutkový salát podle norem + domácí pivní rohlíky – návrat k poctivé chuti
- 20+ krásných vánočních dekorací – Proměňte obyčejnou plechovku na krásnou vánoční dekorace!
- Domácí holandský řízek – poctivý recept s bramborovou přílohou
- Jednoduchý recept na skvělé slané pohoštění: Kapsičky plněné šunkou a sýrem!















































