
Tortilla muffiny jsou skvělou alternativou k tradiční snídani nebo lehké večeři. Jsou jednoduché, rychlé a díky tortille vytvoří křupavý košíček, který se naplní šťavnatou směsí vajíček, šunky, sýra a zeleniny.
Výborně chutnají teplé i studené, takže se hodí i jako snack na cesty nebo do práce.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!
Tortilla muffiny s vajíčkem, šunkou a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 1-2 tortilly (nebo podle potřeby, lze je nahradit i toastovým chlebem nebo palačinkami)
- 2-3 vejce (nebo podle potřeby, připravte si z nich také cuketovou pizzu)
- 30 ml smetany ke šlehání (nebo na vaření, lze ji nahradit i mlékem)
- sůl, černý mletý pepř (podle chuti – použila jsem mlýnek)
- šunku (podle chuti – nebo použijte salám, slaninu)
- strouhaný sýr (podle chuti – já jsem použila eidam)
- 1 menší papriku (nebo jinou oblíbenou zeleninu)
- máslo (nebo olej – na vymazání formy)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava formy:
Troubu předehřejte na 180 °C. Muffinovou formu vymažte máslem (nebo olejem), aby se muffiny nepřilepily.

2. Tortillové košíčky a vaječná směs:
Tortilly pomocí misky nebo vykrajovátka nakrájejte na 6 kruhů (nebo 12).

Ty vložte do formy na muffiny a prsty vytvarujte malé košíčky.

V míse vyšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem.

Přidejte nakrájenou šunku, papriku a trochu strouhaného sýra.

Můžete také přidat nakrájenou tortillu. Vše dobře promíchejte.

3. Plnění:
Směs rozdělte rovnoměrně do tortillových košíčků. Navrch posypte zbytkem sýra.

4. Pečení:
Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí a vaječná směs nenafoukne a neztuhne.

5. Podávání:
Po upečení muffiny opatrně vyjměte z formy a nechte na mřížce chvíli vychladnout. Ozdobte čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou. Podávejte teplé i studené.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Zeleninové obměny: Přidejte baby špenát, cuketu, brokolici nebo kukuřici – muffiny budou pestřejší a lehčí. Skvěle se hodí i sušená rajčata nebo olivy, které dají středomořský nádech.
- Sýrové variace: Použijte místo klasického sýra cheddar, goudu nebo nivu – muffiny budou výraznější a aromatičtější.
- Chuťové obohacení: Do vaječné směsi můžete přidat česnekový prášek, cibulku nebo bylinky (pažitka, petržel, bazalka). Osvěží chuť a muffiny budou voňavější.
- Lehčí a zdravější verze: Část sýra nahraďte cottage sýrem nebo ricottou, muffiny budou méně tučné a jemnější.
- Silikonové formy: Muffiny můžete dělat i v silikonových formičkách, ze kterých se snadno vyndávají a nepotřebují vymazání.
VIDEO NÁVOD:
Přečtěte si také:
- Kdy vyměnit mycí houbičku? Správná frekvence výměny pro hygienu a prevenci bakterií
- Císařské brambory: Tento recept schová do kapsy i tradiční francouzáky
- Jak louskat vlašské ořechy: Snadný trik bez námahy, který zajistí krásná, celá jádra
- Dezert z listového těsta s lahodným krémem z mascarpone
- Nápady na vytvoření zahradních dekorací z obyčejných kamenů









































