Domů Recepty

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou patří mezi pokrmy, které si zamiluje celá rodina. Jemné kuřecí maso se krásně propojí s bohatou smetanovou omáčkou, kterou doplňuje křupavá slanina, sladká cherry rajčátka a svěží zelená cibulka.

Tento recept je ideální pro rychlou a sytou večeři, kterou zvládnete připravit do půl hodiny.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 300 g kuřecích prsou
  • sůl (dle chuti)
  • černý mletý pepř (dle chuti)
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička kari koření
  • olivový olej (na pokapání)

Ostatní:

  • olivový olej + kostka másla (na smažení)

Na omáčku:

  • 100 g slaniny
  • 2-3 stroužky česneku
  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (cca 12–20 % tuku) nebo ke šlehání (cca 30–33 % tuku)
  • 200-250 g těstovin (např. makarony, penne, fusilli)
  • hrst cherry rajčátek
  • 2-3 zelené cibulky
  • strouhaný sýr (parmazán, cheddar nebo jiný oblíbený)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kuřecích prsou

Kuřecí prsa posypejte solí, černým mletým pepřem, sladkou mletou paprikou, kari kořením a pokapejte olivovým olejem.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Dobře rukama masírujte, aby se koření vstřebalo do masa z každé strany.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
2. Smažení

Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vložte okořeněná kuřecí prsa a smažte je na mírném ohni z obou stran, dokud nebudou zlatavá a na povrchu křupavá.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
3. Opékání slaniny a příprava omáčky

Na hlubší pánvi opečte slaninu dozlatova, aby pustila tuk.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Dále vmíchejte nadrobno nasekaný česnek a restujte jen asi 30–40 sekund, dokud nezačne výrazně vonět.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
4. Dochucení omáčky vývarem a smetanou

Přilijte horký kuřecí nebo zeleninový vývar a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Následně přilijte smetanu na vaření (12–20 % tuku) pro lehčí omáčku nebo smetanu ke šlehání (30–33 % tuku) pro výrazně krémovější chuť.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Po přidání smetany vše promíchejte, aby se rovnoměrně spojila s vývarem a kořením.

Vraťte maso do pánve, přikryjte pokličkou a nechte omáčku mírně probublávat, dokud maso nezměkne a nenasákne chuť vývaru i smetany. Pokud se tekutina příliš odpaří, přilijte trochu vody nebo vývaru.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
5. Spojení a dokončení

Nakonec vyjměte maso z omáčky, vsypte oblíbené těstoviny (např. makarony, penne či fusilli), dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a vše dobře promíchejte.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Vařte na mírném ohni pod pokličkou, dokud těstoviny nebudou al-dente a omáčka krásně krémová.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Nakonec do omáčky vmíchejte nakrájené kuřecí kousky, přidejte rozpůlená barevná cherry rajčátka, vsypte nasekanou zelenou cibulku a důkladně promíchejte.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Posypejte strouhaným sýrem a vařte, dokud se sýr nerozteče.

Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Tipy:

  • Ostrá verze: Přidejte k česneku trochu chilli vloček.
  • Bylinky: Do omáčky se hodí čerstvá bazalka nebo petrželka.
  • Zdravější varianta: Použijte celozrnné nebo luštěninové těstoviny.
Krémové těstoviny s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Zdroj: From Stove to Soul

Dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

Krémové penne s mletým hovězím masem a mozzarellou – rychlý recept z jedné pánve